Υπογράφει τα πάντα η κυβέρνηση για να αποφύγει κάποιο «ατύχημα»

Υπογράφει τα πάντα η κυβέρνηση για να αποφύγει κάποιο «ατύχημα»

Σε αγώνα ταχύτητας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε μια προσπάθεια να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα με τους δανειστές, πριν εκείνοι αποχωρήσουν από την Αθήνα.

Μια επιπλέον καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας είναι δυνατόν να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε νέο αδιέξοδο και σε απρόβλεπτες συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Μετά από την ψυχρολουσία από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στην οικονομία το 2016, οι προβλέψεις για το 2017 δεν είναι καθόλου καλές. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως δείχνει πλέον να κατανοεί πως οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες και η απουσία συγκεκριμένου σχεδίου που υπήρχε από την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, μόνο καταστροφικά αποτελέσματα έχουν για την οικονομία.

Η στάση του Τσακαλώτου

Για τον πρωθυπουργό είναι πλέον μονόδρομος η πλήρης αποδοχή όλων των μέτρων που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αφού σε διαφορετική περίπτωση η εξέλιξη μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη. Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει πλέον να… εκλιπαρεί τους εκπροσώπους των θεσμών να μην φύγουν από την Αθήνα μέχρι να κλείσουν όλα τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών παραμένουν στην Αθήνα για 10η μέρα και συνεχίζουν τις συζητήσεις. Την ίδια στιγμή η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκαλεί ερωτήματα και εκτιμάται ότι η διαφωνία που -σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχει ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον Αλέξη Τσίπρα για το είδος της διαπραγμάτευσης και τα νέα επώδυνα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα λάβει επίσημο χαρακτήρα μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

«Κλείνουμε θέματα»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε πως «συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα». Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα και για το ποια είναι τα θετικά μέτρα, είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. «Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το ‘πακέτο’ των θετικών μέτρων, με μία δύο διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος» διευκρίνισε ο κυβερνητικός παράγοντας.

Ανοικτό ακόμη το αφορολόγητο

«Έχουμε συμφωνήσει σχεδόν σε όλο το πακέτο. Υπάρχουν προβλήματα βέβαια ακόμη με το ΔΝΤ για τα εργασιακά όπως θα περίμενε κανείς» τόνισε στη 01.15 τα ξημερώματα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Παρά ταύτα ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη».

Θα ψηφίσουν όλα τα μέτρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών και τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται και όπως όλα δείχνουν υπάρχει πρόθεση αλλά και πιθανότητα να κλείσουν τις επόμενες ώρες αρκετά ανοικτά ζητήματα. Το μόνο βέβαιο είναι πως η τελική συμφωνία θα περιέχει επώδυνα μέτρα που δεν είναι δυνατόν να μετριαστούν από κανένα αντισταθμιστικό μέτρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη έτοιμοι και πρόθυμοι να ψηφίσουν όλα τα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS