Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Εμμονικές οι απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ.»

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Εμμονικές οι απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ.»

Εμμονικές χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά επιχειρήματα και ισχυρούς συμμάχους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον ρόλο της Γερμανίας, καλώντας την να υιοθετήσει μια συμβιβαστική στάση, ενώ επιτέθηκε στον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημο ταξίδι στη Γερμανία.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η συμφωνία δνε θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρω νέα μέτρα (κάτι που είχε πει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προ ημερών), ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν θα γίνει δεκτή η μείωση του αφορολόγητου.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε για το Δ.Ν.Τ.:

«Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, βεβαίως συνεχίζουν να είναι παράλογες και εμμονικές, όμως και από τη δική του πλευρά το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα.
Και πράγματι τη λαμβάνει υπόψη του καθώς από τις δηλώσεις αξιωματούχων του προκύπτει ότι πλέον, έστω και δειλά, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα. Επιμένει ωστόσο με εμμονή στη θέση του για συγκεκριμένο μίγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναμένουμε όμως, ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζοντας τη νέα πραγματικότητα, θα προχωρήσει σε ρεαλιστικότερες και περισσότερο εποικοδομητικές προσεγγίσεις στο εγγύς μέλλον».

Για τη Γερμανία

Ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε από τη Γερμανία να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συμβιβαστική στάση, τονίζοντας πως η άποψη της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία δεν είναι ρεαλιστική.

Είπε συγκεκριμένα:

«Το ίδιο όμως αναμένουμε και από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οι απόψεις του για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία, είναι απλώς μη ρεαλιστικές. Και ως εκ τούτου καθόλα μη εποικοδομητικές. Και αυτό δεν είναι μόνο η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και κάθε σοβαρού οικονομολόγου, ανεξαρτήτως πολιτικής ή θεωρητικής τοποθέτησης.

Προκειμένου λοιπόν να ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση είναι αναγκαίο και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συμβιβαστική στάση, υιοθετώντας ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες θέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ισχυρά επιχειρήματα αλλά και με ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της.

Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν αλλά και καταφανώς η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα.

Ταυτόχρονα όμως, ενδιαφερόμαστε και διαπραγματευόμαστε και για μια συμφωνία που θα προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία.
Το πώς θα κλείσει επομένως η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει.

Όσοι λοιπόν το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις τους δημιουργούν μια εικόνα θρίλερ και τροφοδοτούν την κινδυνολογία, απαιτώντας το άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ελληνική πλευρά. Αντίθετα, εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών.

Η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά ταυτόχρονα και πλήρη εικόνα των ισορροπιών και των κινήσεων που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά και την κοινωνική πλειοψηφία.

Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά, αρνητικός παράγοντας στην προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει μια θετική για την κοινωνία και την οικονομία συμφωνία, είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας».

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το ταξίδι του στη Γερμανία και τις δηλώσεις που έκανε. Είπε συγκεκριμένα:

«Ο κύριος Μητσοτάκης, την πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στο Βερολίνο και αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις, όπως θα όφειλε, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Χθες, έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει υπευθυνότητα και για άλλη μια φορά υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων από τους δανειστές.

Τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης αναγνωρίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την θετικότερη των προσδοκιών δημοσιονομική πραγματικότητα, ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Σχεδόν ζήτησε από το Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση και προσπάθησε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση.

Η στάση του αυτή αποδεικνύει ότι πολιτευόμενος με αποκλειστικό γνώμονα την ιδιοτελή του φιλοδοξία να έρθει στην εξουσία, επιχειρεί να εμπλέξει ένα ξένο κράτος στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για την αποδοκιμαστέα επί της αρχής στάση του, είναι να του θυμίζουμε διαρκώς ότι οι κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, δεν διορίζονται από τους δανειστές, αλλά εκλέγονται από τον ελληνικό λαό.

Αυτό εξάλλου το γνωρίζουν και ίδιοι οι δανειστές, τους οποίους με ακατανόητη επιμονή προσπαθεί να εξευμενίσει ο κύριος Μητσοτάκης και στους οποίους προσπαθεί να φανεί χρήσιμος».

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS