Τσακαλώτος: Θα είναι μια συμφωνία με δυσκολίες και με θετικές εκπλήξεις

Τσακαλώτος: Θα είναι μια συμφωνία με δυσκολίες και με θετικές εκπλήξεις

Tο περίγραμμα της συμφωνίας με τους Θεσμούς έδωσε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι «θα είναι μια συμφωνία με δυσκολίες και θετικές εκπλήξεις η οποία υπό όρους, αν ανοίξει το δρόμο για το QE, θα δώσει χώρο επιστροφής σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Επιπλέον, σύμφωνα με το capital.gr, όπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού ο στόχος είναι την Δευτέρα 20 Μαρτίου να έχουν κλείσει όλα, πλην των εργασιών για τα οποία όπως έγραψε χθες το capital.gr υπάρχει «τοίχος».

Φανερά καταβεβλημένος από τις απανωτές συνδιασκέψεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ιδιαίτερα συγκρατημένος σε ότι αφορά το περίφημο ‘τέλος της λιτότητας’ έδωσε στους βουλευτές μια εικόνα της διαπραγμάτευσης. Όπως είπε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να κλείσουν όλα μέχρι την Δευτέρα, να υπάρχει ένα περίγραμμα της συμφωνίας «πλην ενός» (των εργασιακών).

Παραδέχτηκε επίσης ότι το συνολικό πακέτο είναι σαφώς υφεσιακό.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «είναι λάθος» αυτά που είπε στην Κρήτη για το πότε θα εφαρμοστούν τα «καλά και τα κακά μέτρα ύψους 2%», ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αμφισβητώντας ότι ζήτησε να υπάρξουν πλεονάσματα του 2% από Μέρκελ και Σόϊμπλε. «Να κάνει διόρθωση ο κ. Μητσοτάκης» ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό που λέω κι εγώ κι ο Νταίσελμπλούμ είναι το ίδιο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι αν πιάσουμε τον στόχο για την ανάπτυξη 3,5% το 2019 τότε θα ληφθούν και ‘καλά’ και ‘κακά’ μέτρα ύψους 2%.

Και εν τη ρύμη του λόγου ενώ δέχτηκε τα πυρά του Δ. Σταμάτη της ΝΔ ότι τον Ιανουάριο μιλούσε «για καθόλου μέτρα», ξέσπασε λέγοντας: «εγώ ποτέ δεν ήρθα εδώ ειδικά στην Επιτροπή Οικονομικών που συζητάει πιο σοβαρά από αυτά που λέγονται στην Ολομέλεια, να πω ότι τελειώνουμε κι ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Θυμάμαι πολύ καλά να σας λέω ότι δεν τελειώνει η λιτότητα, έτσι έχω πει με υπεύθυνο τρόπο. Οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι θα πιαστεί το 3,5%, εσείς τι λέτε»;

Και συνέχεια αναφερόμενος πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε «ναι, έχει πει ότι θέλει πλεόνασμα 2% κι εγώ λέω ότι θέλω την Σκάρλετ Γιόχανσον».

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS