Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου

Μείωση των συντελεστών φορολόγησης, αλλά και αναπροσαρμογές στα κλιμάκια φόρου εισοδήματος σχεδιάζει, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική και το ρεπορτάζ του Γιώργου Κούρου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως αντιστάθμισμα στην επικείμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου και έχοντας πάντα ως στόχο το τελικό αποτέλεσμα, όσον αφορά τις εισπράξεις του Δημοσίου, να είναι ισοσκελισμένο.

Προϋπόθεση ωστόσο, είναι η συγκατάθεση των θεσμών στα κυβερνητικά σχέδια και οι επόμενες μέρες των διαπραγματεύσεων είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το ύψος του αφορολόγητου, αλλά και για τις αλλαγές στους συντελεστές και ενδεχομένως στα κλιμάκια εισοδήματος.

Αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η σημαντική μείωση του αφορολόγητου όπως θα προκύψει από την περικοπή της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ έως και κατά 50%, θα πρέπει να συνοδευτεί από αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μη «χάσουν» τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Με το δεδομένο αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές και να κλείσει το γρηγορότερο δυνατόν ένα σημαντικό κεφάλαιο, αυτό των δημοσιονομικών.

Οι μειώσεις θα ισχύσουν από το 2019

Οι αναμενόμενες μειώσεις στα αφορολόγητα όρια θα ισχύουν από το 2019, με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς, όμως υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολόγητου να γίνει σε δυο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη το 2018, εάν φυσικά η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του συγκεκριμένου έτους παραμείνει στα 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό βάση συζήτησης, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ναυτεμπορική», παραμένει ότι το αφορολόγητο όριο αναμένεται να «προσγειωθεί» στις 5.900 ευρώ, όπως επιθυμεί άλλωστε και το ΔΝΤ, χωρίς φυσικά να αποκλείεται να βρεθεί και χαμηλότερα εάν η μείωση της έκπτωσης φόρου φτάσει στο 50%, γεγονός που σημαίνει ότι το αφορολόγητο θα βρεθεί σε «ελεύθερη πτώση» στην περιοχή των 5.000 με 5.500 ευρώ, από τα 8.636 έως 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Μεγάλες επιβαρύνσεις για τις ασθενέστερες ομάδες

Το σίγουρο είναι ότι με όλα τα σενάρια οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγάλες ειδικά για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το «καλό σενάριο» της πτώσης του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ περίπου το 49% των μισθωτών και συνταξιούχων που σήμερα παραμένουν αφορολόγητοι, θα βρεθεί αντιμέτωπο με επιβαρύνσεις που υπολογίζεται ότι θα ξεκινούν από 22 ευρώ για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι και 6.000 ευρώ, ενώ θα φτάνουν τα 602 ευρώ για όσους δηλώνουν από 8.700 ευρώ και άνω.

Ως αντιστάθμισμα, λοιπόν, και για διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, αλλά και να αποφευχθούν εσωτερικές αναταράξεις ειδικά κατά την ψήφιση του νέου «πακέτου» μέτρων, το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε «σχέδια επί χάρτου» που έχει θέσει ήδη υπόψη των δανειστών, προκειμένου να λάβει το πράσινο φως.

Συγκεκριμένα, ως αντιστάθμισμα μελετά τη μείωση του αρχικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% είτε στο 19%, είτε ακόμη και στο 15%, καθώς και ταυτόχρονη μείωση των υπόλοιπων φορολογικών συντελεστών από 3 έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι εξετάζονται και άλλα συνδυαστικά «πακέτα», που θα περιλαμβάνουν την ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών φορολόγησης με μείωση και των εισοδηματικών ορίων που ισχύουν σήμερα, με στόχο να επιτυγχάνεται το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS