Τα οφέλη της άσκησης στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης στα παιδιά

Τα οφέλη της άσκησης στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης στα παιδιά

Τα οφέλη της φυσικής άσκησης στην βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε εφήβους και ενήλικες έχουν αναλυθεί σε πολλές έρευνες. Μία πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics διαπιστώνει ότι η μέτρια έως έντονη φυσική άσκηση συμβάλει στην μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην παιδική ηλικία και μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική μέθοδος στην πρόληψη και θεραπεία της παιδικής κατάθλιψης.

Η καθιστική ζωή

Η έρευνα, στην οποία εξετάστηκε η αμφίδρομη σχέση της μέτριας έως έντονης άσκησης, της καθιστικής ζωής και των συμπτωμάτων κατάθλιψης, πραγματοποιήθηκε στην Νορβηγία σε ένα δείγμα 795 παιδιών ηλικίας 6 ετών και διήρκησε 4 χρόνια. Η επίδραση της άσκησης στα παιδιά εξετάστηκε δύο χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας στην ηλικία των 8 και έπειτα μετά από άλλα δύο χρόνια στην ηλικία των 10. Η φυσική άσκηση μετρήθηκε από έναν μετρητή επιτάχυνσης και τα συμπτώματα κατάθλιψης μετρήθηκαν μέσω κλινικών ημιδομημένων συνεντεύξεων με τους γονείς και τα παιδιά. Βρέθηκε ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέσο και να βοηθήσει στην θεραπεία των καταθλιπτικών συμπτωμάτων των παιδιών. Η καθιστική ζωή δεν φάνηκε να επηρεάζει με κάποιο τρόπο την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων ούτε να λειτουργεί βοηθητικά.

Σηκώστε τα παιδιά από… τους καναπέδες

Τα αίτια εμφάνισης κατάθλιψης είναι πολυπαραγοντικά και ανάλογα με την σοβαρότητα της προτείνεται η καταλληλότερη θεραπεία, ψυχοθεραπεία με ή χωρίς φαρμακοθεραπεία. Η συμπεριφορική ενεργοποίηση φαίνεται μέσα από πολλές έρευνες να βοηθά σημαντικά. Ένας τρόπος συμπεριφορικής ενεργοποίησης είναι και η φυσική άσκηση. Όπως φαίνεται και από την παραπάνω έρευνα τα παιδιά θα μπορούσαν πέρα από την καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία, να ωφεληθούν μέσω της άσκησης συμπληρωματικά και στην πρόληψη και θεραπεία των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σηκώστε τα παιδιά από τους καναπέδες, «αποσυνδέστε» τα από τα τάμπλετ και γράψτε τα σε αθλήματα, ενθαρρύνετε τα να κάνουν ποδήλατο, να τρέξουν στα πάρκα. Να ασκηθούν με όποιο τρόπο, να ιδρώσουν και να λαχανιάσουν, κάνει καλό.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS