Τα νέα μέτρα, το εφιαλτικό σενάριο του φθινοπώρου και τα αντίμετρα

Τα νέα μέτρα, το εφιαλτικό σενάριο του φθινοπώρου και τα αντίμετρα

Αποφασισμένη να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και μέσα στο Μάρτιο, είναι η ελληνική κυβέρνηση, για να αποφύγει τα χειρότερα σενάρια που μπορούν να προκύψουν από μια ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση. Την επόμενη εβδομάδα, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και το Μαξίμου, αναμένονται να φθάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε ελληνικό έδαφος. Τυχόν ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, για το φθινόπωρο, είναι δυνατόν να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αχαρτογράφητα ύδατα και σε απρόβλεπτες συνέπειες, τις οποίες απεύχεται και η αντιπολίτευση, αφού η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι «μη αναστρέψιμη».

Έτοιμοι να ψηφίσουν νέα μέτρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές υποχωρήσεις και να νομοθετηθούν νέα μέτρα που θα της επιτρέψει να αποφύγει τη ρήξη με τους δανειστές και κατά συνέπεια τις πρόωρες εκλογές. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συμφωνίας στις Βρυξέλλες αλλά και για τα επόμενα βήματα. Πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου ανησυχούν για το είδος των μέτρων που θα απαιτηθούν από τους δανειστές και ζητούν να μην είναι τέτοια που θα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη μεγαλύτερη κατακραυγή, η οποία άλλωστε αποτυπώνεται συνεχώς και στις δημοσκοπήσεις.

Δεν πιστεύουν στα αντίμετρα

Τα λεγόμενα αντίμετρα που μελετά η κυβέρνηση, έναντι των νέων μέτρων, δεν φαίνεται να πείθουν ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τους πολίτες, για τους οποίους ο λογαριασμός αναμένεται να είναι μεγάλος, αφού αυτοί που θα επιβαρυνθούν κυρίως θα είναι οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι. Ειδικά από τη μείωση του αφορολόγητου αναμένεται να δημιουργηθούν κοινωνικές «εκρήξεις», αφού ήδη οι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο εμπαιγμός που ακολούθησε από τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η τεχνική συμφωνία μεταξύ κουαρτέτου και ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας (stuff level agreement) θα μεταφέρει το πεδίο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, όπου θα κριθούν: Το χρονικό διάστημα για το οποίο θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο επίπεδο του 3,5% (σ.σ.: στο οποίο συμφωνήθηκε να μη λαμβάνονται υπ’ όψιν δαπάνες περίπου 3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας) και το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα υλοποιηθούν μετά το τέλος του 2018. Το τελευταίο κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να ξεκλειδώσει και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS