Λεοπόλδο Λόπες μέσα από τις φυλακές: «Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία»

Λεοπόλδο Λόπες μέσα από τις φυλακές: «Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία»

Του Ιάσονα Πιπίνη |

Ο πιο εμβληματικός πολιτικός κρατούμενος στη Βενεζουέλα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, έδωσε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα ABC, λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 3 χρόνια από την φυλάκιση του.

Ο Λόπες καταδικάστηκε σε περίπου 14 χρόνια κάθειρξη από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, επειδή συμμετείχε σε μια μεγάλη διαδήλωση που ζητούσε μια δημοκρατική έξοδο του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Εκείνη η διαδήλωση είχε ονομαστεί La Salida (Η Έξοδος). Στα επεισόδια που σημειώθηκαν, τον Φεβρουάριο του 2014, σκοτώθηκαν περίσσότεροι από 40 διαδηλωτές (οι περισσότεροι από πυρά αστυνομικών, στρατιωτικών και ελεύθερων σκοπευτών) και το δικαστήριο έκρινε ότι ο Λόπες έφερε την ευθύνη για τους νεκρούς, επειδή κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει ειρηνικά. Στην αστυνομία οδηγήθηκαν χιλιάδες ακόμη διαδηλωτές που βασανίστηκαν.

Σήμερα, το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με ανεξάρτητους οργανισμούς, εξακολουθεί να έχει στις φυλακές περισσότερους από 120 πολιτικούς κρατούμενους. Ο Λόπες τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκεται σε απομόνωση σε σκληρές συνθήκες στις στρατιωτικές φυλακές του Ράμο Βέρδε, στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Η συνέντευξη με την ισπανική εφημερίδα έγινε μέσω ανθρώπων που μεσολάβησαν και μετέφεραν μικρά κομμάτια από χαρτί με τις απαντήσεις του Λόπες.

Ποιος είναι ο απολογισμός αυτών των 3 χρόνων στη φυλακή;

Πριν από 3 χρόνια υψώσαμε τη φωνή μας για να ξεγυμνώσουμε ένα καθεστώς που εκτός από διεφθαρμένο και ανεπαρκές, είχε μετατραπεί σε μια δικτατορία. Ήμουν πεπεισμένος -και εξακολουθώ να είμαι- ότι έπρεπε να αντιδράσουμε και να ξυπνήσουμε τις συνειδήσεις και έπρεπε να ξεκινήσουμε έναν αγώνα που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ένα μήνα, δυο μήνες, ένα χρόνο, δυο ή τρια, αλλά αν δεν ξεκινούσαμε η αλλαγή δεν θα ερχόταν ποτέ.

Αξίζει τον κόπο αυτή η θυσία;

Ασφαλώς και ναι. Αυτό που έκανα δίχως αμφιβολία θα το έκανα ξανά. Παρουσίαστηκα σε μια άδικη Δικαιοσύνη και αυτό έδειξε το ψέμα που χρησιμοποιούν, τον σφαιτερισμό της εξουσίας αλλά και την ανάγκη να αλλάξουμε το σύστημα.

Τι μαθήματα πήρατε από τη φυλάκιση σας;

Από τις μαρτυρίες ζωής πολλών ανδρών και γυναικών που φυλακίστηκαν για τις ιδέες τους, όπως ο Μαντέλα, ο Γκάντι, ο Λούθερ Κίνγκ, έμαθα ότι αυτή η εμπειρία όσο σκληρή και αν είναι, με βοηθάει για να γίνω καλύτερος άνθρωπος, ένας καλύτερος ηγέτης, ένας καλύτερος Βενεζολάνος. Ένας ηγέτης πρέπει να είναι ικανός να εμπνέει εκείνους που όπως εκείνος κυνηγούν ένα όνειρο. Γιατί με τις σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ο λαός, έμαθα ότι ήταν αναγκαίο να αναλάβω αυτό τον ρόλο για χάρη της ελευθερίας στη Βενεζουέλα.

Από τη στιγμή που ο Μαδούρο αρνήθηκε την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του τον προηγούμενο χρόνο δεν είναι πιθανό να κάνει το ίδιο για οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο ζήτημα πριν από το 2018;

Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει ένα δημοκρατικό σύστημα. Όπως λέτε δεν πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα. Για να γίνει αυτό όμως συνεργάστηκαν διαφορετικές εξουσίες. Δεν το έκανε μόνος του ο Μαδούρο. Συνεργάστηκαν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.

Στη Βενεζουέλα υπάρχει μια δικτατορία;

Για να υπάρχει Δημοκρατία δεν αρκεί να διεξάγονται εκλογές, είναι απαραίτητο να υπάρχει διάκριση εξουσιών. Είναι αναγκαίο να υπάρχει αυτονομία των εξουσιών. Είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε ώς Κράτος Δικαίου. Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών. Σβήστηκε η αυτονομία των εξουσιών και παραβιάζεται ο νόμος. Με μόνο σκοπό να παραμείνει στην εξουσία μια ομάδα διεφθαρμένων και ανίκανων που έχουν «απαγάγει» το παρόν των Βενεζολάνων.

Το καθεστώς θα επιτρέψει να διεξαχθούν εκλογές;

Όχι. Όπως εμπόδισε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ειναι ξεκάθαρο ότι θα εμποδίσει οποιεσδήποτε εκλογές. Στις 23 Ιανουαρίου του 2014 είπαμε ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει μια δικτατορία και έπρεπε να εναντιωθούμε σε αυτη. Μετά από λιγότερο από έναν μήνα φυλακίστηκα και μετά καταδικάστηκα για τα πιστεύω μου και για αυτά που έλεγα. Είπαν ότι ήταν αδίκημα αυτό που είπα ότι «πρέπει να βγούμε και να κατακτήσουμε τη Δημοκρατία». Απίστευτο αλλά αληθινό.

Πως μπορεί κάποιος να εναντιωθεί σε μια δικτατορία που χρησιμοποιεί δημοκρατικά μέσα;

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια στρατηγική. Έχω επιμείνει στο ότι πρέπει να υπάρχει ένα όραμα και να γνωρίζουμε που πάμε και να αναλάβουμε τα ρίσκα για να φθάσουμε μέχρι εκεί. Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική, μια φάση αντίστασης. Έχω ζητήσει από όλους τους συντρόφους, απέναντι σε αυτη τη δικτατορία που παραβιάζει τους νόμους, να αγωνιστούμε και να φέρουμε μια βαθειά δημοκρατική αλλαγή.

Μπορούμε να νικήσουμε αυτη τη δικτατορία;

Ασφαλώς και μπορεί να τη νικήσουμε. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται στρατηγική, σθένος και αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει καμία εξουσία που να μπορεί να σταματήσει για πολύ καιρό την θέληση του λαού για αλλαγή. Στη Βενεζουέλα είμαστε εκατομμύρια που ζητάμε μια αλλαγή. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι η δικτατορία των ολίγων δεν μπορεί να αντισταθεί
στην θέληση των πολλών. Θα τα καταφέρουν μόνο αν εμείς δεν αντιδράσουμε, αν μας ακινητοποιήσουν. Με έναν λαό οργανωμένο, κινητοποιημένο θα αντιδράσουμε, θα αγωνιστούμε και θα τα καταφέρουμε.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS