Στη Βενεζουέλα εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια

Στη Βενεζουέλα εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια

Ιάσων Πιπίνης |

Στη Βενεζουέλα εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν φαγητό, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στερείται ιατρικής φροντίδας, την ώρα μάλιστα που παρατηρείται δραματική έλλειψη σε φάρμακα, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει το 100%. Οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγαν ΜΚΟ αλλά και πανεπιστήμια είναι δραματικές.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση) Χούλιο Μπόρχες, κατήγγειλε στη Βουλή της Δομινικανής Δημοκρατίας, ότι στη Βενεζουέλα περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια.

«Δεν το λέω μεταφορικά, στη Βενεζουέλα δεν υπάρχουν τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να βρουν φαγητό», δήλωσε ο Χούλιο Μπόρχες στο Σώμα των βουλευτών στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τους νόμους της Εθνοσυνέλευσης

Ο Μπόρχες εξήγησε ότι η οικονομική κρίση αναγκάζει χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να μεταναστεύσουν σε χώρες όπως Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία.
Ο Μπόρχες κατήγγειλε επίσης ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο) έχει ακυρώσει όλους τους νόμους που έχει ψηφίσει η Εθνοσυνέλευση.

Οι πολίτες υποσιτίζονται και δεν έχουν φάρμακα

Την ίδια στιγμή, μια έρευνα που διεξήγαγαν 3 μεγάλες ΜΚΟ της Βενεζουέλας, η Caritas, Radar de los Barrios και οι Ενωμένοι Γιατροί της Βενεζουέλας, αποκαλύπτουν τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της υγείας στη Βενεζουέλα.

Από τα 56 παιδιά ηλικίας 1-10 ετών που εξέτασαν το 67,8% ήταν υποσιτισμένα. Μόνο το 17% είχε κανονική διατροφή και έπινε καθαρό νερό, το υπόλοιπο ποσοστό μεγαλώνει υποσιτισμένο και με κάποια χρόνια πάθηση, κατήγγειλε η Μαρία Γιάνες, πρώην πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικών Επιστημών.

Τα παιδιά πίνουν βρώμικο νερό και δεν έχουν φάρμακα

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα περισσότερα παιδιά πίνουν βρώμικο νερό, οι ασθενείς δεν έχουν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν την πάθηση τους, όπως ο διαβήτης, ενώ οι κακές συνθήκες υγιεινής επηρρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά.

Η έρευνα που διεξήγαγαν τα Πανεπιστήμια Κεντρικο Πανεπιστήμιο Βενεζουέλας, Πανεπιστήμιο Σιμόν Μπολίβαρ και Καθολικό Πανεπιστήμιο Ανδρές Μπεγιο σε 6.413 οικογένειες σε όλη τη χώρα, έδειξε ότι 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μόνο 2 γεύματα ή και λιγότερα την ημέρα. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν και να καταναλώσουν κρέας, ενώ το 93,3% απάντησε ότι τα χρήματα που έχουν δεν φθάνουν για να αγοράσουν το φαγητό που χρειάζονται.

Δεν υπάρχει ιατρική κάλυψη, ασφάλιση, ούτε φάρμακα

Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι το 63% του πληθυσμού στη Βενεζουέλα δεν έχει ιατρική κάλυψη, ασφάλιση και φυσικά δεν έχει φάρμακα. Τα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν την υποδομή για να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ενώ σε όλα αυτά τα προβλήματα προστίθεται η μεγάλη έλλειψη που υπάρχει σε φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη 100% στα φαρμακεία, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα για την πίεση και για τον διαβήτη που τον Φεβρουάριο υπήρχε έλλειψη στο 100% σε όλη τη χώρα.

Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα El Nacional της Βενεζουέλας και απεικονίζει ένα αντίγραφο από χαρτονόμισμα στο οποίο γράφει ΠΕΙΝΑ (HAMBRE).

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS