Στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων σύρεται η ελληνική κυβέρνηση

Στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων σύρεται η ελληνική κυβέρνηση

Σκληρές πιέσεις δέχεται η Ελλάδα από Σόιμπλε και Δ.Ν.Τ για να κλείσει η αξιολόγηση με επώδυνα μέτρα και απειλές για έξοδο από την Ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φόλφανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την χώρα μας ότι «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο εκτός της Ευρωζώνης. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Euro Working Group, για το οποίο πάντως πηγές από την ελληνική κυβέρνηση δεν τρέφουν μεγάλες προσδοκίες. Αναπόφευκτη πάντως θεωρείται η υιοθέτηση νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ύψους μέχρι και 2,5 δις ευρώ, τα οποία φαίνεται ότι αυτή τη φορά δεν θα περάσουν με μεγάλη ευκολία από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Ενα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας», συμπληρώνοντας πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Απειλές Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ

Μιλώντας σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Αθήνα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα μόνο αν εκπληρώσει τους κανόνες που προβλέπονται σε αυτό, προτρέποντας τους δανειστές να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη, επανέλαβε ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. «Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έγιναν λίγες μόλις ώρες πριν τη διεξαγωγή του ενός ακόμα κρίσιμου -για το ελληνικό πρόγραμμα- Euroworking Group, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Γερμανός υπουργός συνηθίζει πριν τη διεξαγωγή κρίσιμων συνεδριάσεων να προβαίνει σε δηλώσεις, εξωτερικεύοντας επί της ουσίας τις θέσεις του.

Λαγκάρντ: «Λέμε με ειλικρίνεια τη σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάλι με το mignatiou.com, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένει σε μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζοντας τις ως «απολύτως αναγκαίες», ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος.

Σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας τόνισε: Προσπαθήσαμε στις δυο εκθέσεις, με απόλυτη ειλικρίνεια, να είμαστε αυτοί που θα πούμε την σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα. Δεχόμαστε κριτική γι’ αυτό, περιστασιακά, και στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από αυτά που είπαμε. Αναγνωρίσαμε όμως στις δύο εκθέσεις την τεράστια συλλλγική προσπάθεια και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Αλλά επίσης είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα…

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ. Είπε: Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. «Πολλοί λίγοι άνθρωπου σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας», τόνισε εμφαντικά. Η γενική διευθύντρια σημείωσε ακόμη πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments