Οργή των Γιατρών του Κόσμου για τον τρίτο νεκρό στη Μόρια

Οργή των Γιατρών του Κόσμου για τον τρίτο νεκρό στη Μόρια

Νέα «έκρηξη» στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο φοβούνται οι Αρχές μετά τον θάνατο και τρίτου μετανάστη από αιτία που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες είναι εξαγριωμένοι μετά τον νέο θάνατο και μια νέα αναταραχή στον καταυλισμό μοιάζει πλέον αναπόφευκτη. Υπενθυμίζεται ότι στη Μόρια φιλοξενούνται περίπου 3 χιλιάδες άτομα, όταν η χωρητικότητα σύμφωνα και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι για 1.100 άτομα. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μεταξύ άλλων δήλωσε πως φταίει ο υπερπληθυσμός για τους θανάτους. Την ίδια στιγμή οι Γιατροί του Κόσμου με αφορμή τους τρεις νεκρούς στη Μόρια σε γραπτή ανακοίνωση με τίτλο «Πόσοι πρέπει να πεθάνουν για να πάψουμε να μιλάμε για τυχαία περιστατικά», τονίζουν την ανάγκη για να διαμορφωθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους.

Η ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο –τον τρίτο κατά σειρά – μέσα σε μία εβδομάδα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας ότι η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τους αδιευκρίνιστους θανάτους δύο ατόμων στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, ακόμα ένας δεκαοκτάχρονος, βρέθηκε σήμερα νεκρός ενώ ένας ακόμη διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Ως Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (Médecins du Monde – Grèce) εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για το νέο θάνατο –τον τρίτο κατά σειρά – μέσα σε μία εβδομάδα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Μολονότι τα ακριβή αιτία των θανάτων παραμένουν μέχρι στιγμής επισήμως αδιευκρίνιστα, εικάζεται ότι οφείλονται σε αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης.
Ως η Οργάνωση που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου έχουμε από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης.

Ως Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας ότι η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )