Οι επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία του Τύπου στη Βενεζουέλα συνεχίζονται

Οι επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία του Τύπου στη Βενεζουέλα συνεχίζονται

Τον πρώτο μήνα του 2017 συνεχίστηκαν οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, καταγγέλλει το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο της Βενεζουέλας (SNTP), που υποστηρίζει ότι σημειώθηκαν 26 επιθέσεις ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης των εργαζομένων στον Τύπο. Οι παραβιάσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια των επιθέσεων στον Τύπο που σημειώνονται στη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια.

Το Συνδικάτο παρουσίασε μια έκθεση με όλα τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί τον μήνα Ιανουάριο του 2017. Στην έκθεση επιβεβαιώνεται ότι η άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στη χώρα πλήττεται από την πολιτική βία στη Βενεζουέλα. Επιπλέον οι εργαζόμενοι στον Τύπο καταγγέλλουν ότι το Κράτος δεν παρέχει καμία εγγύηση για την ελεύθερη άσκηση του λειτουργήματος τους.

Κλείνουν εφημερίδες από έλλειψη χαρτιού

«Το Κράτος δεν εξασφαλίζει αυτό που λένε τα άρθρα 57 και 58 του Συντάγματος, που προβλέπουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση» αναφέρεται στην έκθεση.
Οι πιο συχνές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων είναι απειλές κατά της ζωής, προσβολές, χτυπήματα, κλοπές, ακόμη και από μέλη της Αστυνομίας (GNB). Την ίδια στιγμή ο έντυπος Τύπος υποφέρει από έλλειψη χαρτιού για να τυπωθεί, ενώ εναντίον τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών έχουν ασκηθεί δικαστικές διώξεις.

Για τον έντυπο Τύπο ξεχωρίζουν τρεις περιπτώσεις. Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται στην εφημερίδα Impulso η οποία στις αρχές Ιανουαρίου σταμάτησε την κυκλοφορία της για 9 ημέρες λόγω έλλειψης χαρτιού, το οποίο ελέγχει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Η εφημερίδα El Nuevo Pais για τον ίδιο λόγο σταμάτησε την ημερήσια κυκλοφορία της και έγινε εβδομαδιαία, ενώ η εφημερίδα Diario Catolico, που λειτουργούσε εδώ και 93 χρόνια, ανακοίνωσε το οριστικό της κλείσιμο για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Την έλλειψη χαρτιού για να τυπωθεί. Όπως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι, πρόκειται για έναν τρόπο που έχει επινοήσει ο Μαδούρο για να κλείσει με έμμεσο τρόπο όσες εφημερίδες απέμειναν να του ασκούν κριτική.

Λογοκρισία στην αντιπολίτευση – Έκοψαν τηλεοπτική σειρά για τον Τσάβες

Στις 10 Ιανουαρίου άγνωστοι έκλεψαν εξοπλισμό μετάδοσης από το τηλεοπτικό κανάλι Capitolio TV, ενώ «απήγαγαν» για αρκετή ώρα δυο τεχνικούς του καναλιού για να ματαιωθεί μια μετάδοση.
Το αντίστοιχο ΕΣΡ της Βενεζουέλας (Conatel) επέβαλε κυρώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι Globovision, επειδή μετέδωσε στις 11 Ιανουαρίου συνέντευξη του αντιπροέδρου της Βουλής (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση), ο οποίος κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας να ξεκινήσουν «έναν αγώνα ειρηνικής αντίστασης» για να πιέσουν την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές.

Το τελευταίο επεισόδιο λογοκρισίας αφορά την κολομβιανή τηλεοπτική σειρά El Comandante, η οποία παρουσιάζει τη ζωή του αποθανόντος ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, μια παραγωγή της Sony Pictures Entertainment. Το ΕΣΡ απαγόρευσε την μετάδοση της εν λόγω σειράς στη Βενεζουέλα.

Με πληροφορίες από: El Universal.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS