Μέρκελ και Ολάντ γκρεμίζουν το όνειρο του Τσίπρα για την Ευρώπη του Νότου

Μέρκελ και Ολάντ γκρεμίζουν το όνειρο του Τσίπρα για την Ευρώπη του Νότου

Το… όνειρο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον Ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος θα είχε «μέλλον και προοπτική», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, γκρεμίζουν οι 4 μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες συμφώνησαν σε Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, την δημιουργία Ευρώπης δυο ταχυτήτων.

Οι ηγέτες των 4 μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης (χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο που θα τους επιτρέψει να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο και να προοδεύσουν πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες.

Κοινό μέτωπο

Ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μαριάνο Ραχόι και ο Πάολο Τζεντιλόνι, αποφάσισαν στην επόμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη να δώσουν επίσημο χαρακτήρα στην κοινή τους πορεία. Υπενθυμίζεται πως οι κύριοι Ολάντ, Ραχόι και Τζεντιλόνι, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στην 2η Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών στη Λισαβόνα τον περασμένο Ιανουάριο, «για μετατόπιση από τις πολιτικές της λιτότητας», όπως είχε δηλώσει τότε η ελληνική κυβέρνηση.

Φρανσουά Ολάντ: «Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία»

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως πρέπει να κοιτάξουμε προς μια καλύτερη Ευρώπη. «Πρέπει να κοιτάξουμε πιο μακριά» τόνισε. Επισήμανε μάλιστα πως είναι απαραίτητο να υπάρξει βαθύτερη συνεργασία στην οικονομική πολιτική για να υπάρξει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, αν και αυτό πρέπει να γίνει, ακόμη και αν «απαιτήσει δομικές μεταρρυθμίσεις όσο σκληρές και αν είναι».

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ επειδή δεν προέβαλαν το όνειρο της Ευρώπης του Νότου

Υπενθυμίζεται ότι στην Σύνοδο των Μεσογειακών Νοτίων Χωρών της Ε.Ε., που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, είχε επιτεθεί στα ΜΜΕ επειδή δεν αφιέρωσαν πολύ χρόνο σε εκείνη τη συνάντηση των ξένων ηγετών στο Ζάππειο και δεν διέκοψαν το πρόγραμμα τους για να συνδεθούν απευθείας με τις εργασίες του συνεδρίου, υποτιμώντας τη σημασία του. Κατά την κυβέρνηση τα ΜΜΕ δεν είχαν προβάλλει δεόντως το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα για την Ευρώπη του Νότου, η οποία όπως είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2017 στη 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισαβόνα, «δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης».

Ωστόσο, τα γεγονότα έρχονται να διαψεύσουν για ακόμη μια φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σημειώνεται πως τον επόμενο μήνα, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ισπανία η 3η Σύνοδος των Μεσογειακών Νοτίων Χωρών της Ε.Ε. με οικοδεσπότη τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος συμμετείχε στην Σύνοδο που είχε γίνει στη Λισαβόνα.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS