Ο υποψήφιος του σοσιαλιστή Ραφαέλ Κορέα νικητής στις εκλογές στο Εκουαδόρ

Ο υποψήφιος του σοσιαλιστή Ραφαέλ Κορέα νικητής στις εκλογές στο Εκουαδόρ

Ο υποψήφιος του σοσιαλιστή απερχόμενου προέδρου του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, Λενίν Μορένο, είναι ο νικητής του πρώτο γύρου των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Ο Μορένο συγκεντρώνει το 38,9% των ψήφων και ακολουθεί ο αντίπαλος του, ο συντηρητικός Γκιγιέρμο Λάσο με 28,5%. Αν και η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο Μορένο φαίνεται πως δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και θα πάει σε δεύτερο γύρο τον Απρίλιο για να αντιμετωπίσει τον συντηρητικό αντίπαλο του. Τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Μορένο: «Κερδίσαμε»!

Η καταμέτρηση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και για αυτό τον λόγο στο Εκουαδόρ υπάρχει αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα. Ο Μορένο στον λογαριασμό του στο twitter έγραψε ότι κέρδισε τις εκλογές. «Κερδίσαμε με διαφορά τις εκλογές. Ευχαριστώ λαέ του Εκουαδόρ»! Οι βασικοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης ακόμη δεν έχουν κάνει καμια δήλωση για το αποτέλεσμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ραφαέλ Κορέα μετά από 11 χρόνια εγκαταλείπει την εξουσία. Ο Κορέα είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τα καθεστώτα του Ούγο Τσάβες και στη συνέχεια του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, του Κάστρο στην Κούβα και του Έβο Μοράλες στη Βολιβία. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, (αλλά με παρατηρητές από διεθνεις οργανισμούς) γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

Η υπόθεση Assange

Υπενθυμίζεται ότι στην πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στο Εκουαδόρ, βρίσκεται από το 2012 ο ιδρυτής των Wikileaks, Julian Assange. Ο συντηρητικός υποψήφιος έχει δηλώσει πως αν κερδίσει τις εκλογές θα λάβει μέτρα έτσι ώστε ο Assange να εγκαταλείψει το Εκουαδόρ μέσα σε 30 μέρες.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS