Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες

Του ΙΑΣΟΝΑ ΠΙΠΙΝΗ

«Μέχρι την ηλικία των 16 ετών δεν είχα παπούτσια, ούτε εσώρουχα για να φορέσω…Μεγάλωσα σε μια πολύ φτωχή οικογένεια αγροτών, στην Ορινόκα των Άνδεων. Χάρη στους αγώνες του λαού κατάφερα να φθάσω μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο»…
Με τα λόγια αυτά, ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής Πρόεδρος στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, ξεκίνησε να μου αφηγείται τη ζωή του. Πριν από περίπου έναν χρόνο εξελέγη για τρίτη φορά, με άνετη πλειοψηφία, Πρόεδρος της Βολιβίας. Σήμερα αποτελεί σύμβολο για τους αγώνες των ιθαγενών σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Συνάντησα τον Έβο Μοράλες στην πόλη Λα Πας, το κέντρο της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας της χώρας, στις Άνδεις, σε υψόμετρο περίπου 4 χιλιάδων μέτρων. Συνόδευσα τον Πρόεδρο της Βολιβίας μια ολόκληρη ημέρα, για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ αλλά και του νέου μου βιβλίου που ολοκληρώνω για την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Ο Έβο Μοράλες για την Ελλάδα

Ταξιδέψαμε μαζί με το προεδρικό αεροπλάνο αλλά και με ελικόπτερο σε διάφορες πόλεις της Βολιβίας. Όταν τον ρώτησα για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα μου είπε:
«Λυπάμαι πολύ όταν μιλάω για την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι υποταγμένη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Στον ευρωπαϊκό καπιταλισμό. Ο οποίος όταν μια χώρα προσπαθεί να απελευθερωθεί την εκβιάζουν οικονομικά. Όταν στις εκλογές κερδίζει μια προοδευτική κυβέρνηση την υποτάσσουν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό που κατά τη γνώμη μου συνέβη στην Ελλάδα, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, είναι μια εξέγερση εναντίον της κυριαρχίας των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ο λαός θέλει να κυβερνηθεί μόνος του χωρίς εκβιασμούς από άλλες χώρες, από την Παγκόσμια Τράπεζα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τη δική μας εμπειρία που είχαμε, το μόνο που καταφέρνει είναι να καταδικάζει τους λαούς του κόσμου. Το ΔΝΤ με την πολιτική λεηλασίας των φυσικών πόρων που εφαρμόζει, αλλά και με την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών, ποτέ δεν βοηθάει τους λαούς. Εμείς είμαστε σε πλήρη αντίθεση με αυτή την νοοτροπία. Με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για να είναι οι Ευρωπαίοι ελεύθεροι».

Ο Έβο Μοράλες ξυπνάει κάθε μέρα στις 4 τα ξημερώματα. Στις 4 και μισή τα ξημερώματα φθάνει στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 5 ξεκινάει τις πρώτες του συσκέψεις! Δουλεύει μέχρι αργά το βράδυ και σχεδόν ποτέ δεν πηγαίνει διακοπές. Μέσα σε μια μέρα, που τον συνόδευσα στις δραστηριότητες του, εγκαινίασε ένα σχολείο στη Σάντα Κρους, καθιέρωσε στη Λα Πας σε επίσημη τελετή, σε ένα γήπεδο γεμάτο με χιλιάδες κόσμο, ένα επίδομα για τις εγκύους, στο Βάγιε Γράντε εγκαινίασε κοινωνικές κατοικίες και στο τέλος της μέρας παρακολούθησε στο γήπεδο τον αγώνα Βολιβίας – Ουρουγουάη.

 

– Πολύ συχνά αναφέρονται σε εσάς ως τον πρώτο ιθαγενή Πρόεδρο στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Πόσο σημαντικές είναι οι αξίες που άφησαν οι πρόγονοι σας στην διακυβέρνηση σας;

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαι ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στη Λατινική Αμερική. Προέρχομαι από πολύ χαμηλά, από εκείνα τα χαμηλά στρώματα που παραδοσιακά ήταν εγκαταλελειμμένοι στην ιστορία της Βολιβίας. Γνωρίζω πως είναι να ζεις στη μιζέρια και στη φτώχεια κυρίως λόγω της απουσίας του Κράτους. Εγώ δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα γίνω Πρόεδρος. Μαζί με την οικογένεια μου φύγαμε από τον Ορινόκα στην Τσαπάρε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ωστόσο και εκεί είδαμε από κοντά την αδικία».

«Εγώ από πολύ νωρίς μπήκα στον συνδικαλιστικό χώρο. Εγώ κατάφερα να γίνω Πρόεδρος χάρη στον αγώνα του λαού, του αγώνα που έδωσαν εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς. Όταν οι πρόγονοι μας ίδρυσαν αυτά τα Κράτη στη Λατινική Αμερική, ήρθαν αντιμέτωποι με την εσωτερική και εξωτερική αποικιοκρατία. Και άφησαν τις αξίες που είχαν. Εμείς, πως είναι δυνατόν να αφήσουμε τις βασικές αξίες των προγόνων μας; Που έρχονται από τους αγώνες που έδωσαν σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Από την οικογένεια έρχονται οι αξίες μας. Αυτές τις αξίες εγώ έμαθα στο σπίτι, στην οικογένεια μου, στην κοινότητα μου.

 

«Μη κλέψεις, μη πεις ψέματα, μην είσαι οκνηρός». Είναι βασικές αξίες όχι μόνο για τον άνθρωπο και την οικογένεια. Τώρα που είμαι Πρόεδρος βλέπω ότι Είναι αξίες χρήσιμες για την διακυβέρνηση για να έχεις διαφάνεια και για το καλό του λαού. Αυτές οι τρεις αξίες είναι η βάση για μια πολιτική που υπηρετεί τον λαό. Μην κλέψεις, μη πεις ψέματα, μην είσαι οκνηρός».

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κυβερνάει μια από τις πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια όμως, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες έχει καταφέρει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη φτώχεια και τις ανισότητες, και πολλοί πλέον μιλούν για το λεγόμενο «οικονομικό θαύμα» της Βολιβίας.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης μας από την Σάντα Κρους στη Λα Πας, ρώτησα τον Έβο Μοράλες αν σκέφτεται να επισκεφθεί την Ελλάδα.
«Ναι, το έχω σκεφτεί να επισκεφθώ την Ελλάδα. Έχουμε δεχθεί μια πρόσκληση. Έχουμε λάβει πρόσκληση και από άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Στο άμεσο μέλλον θα υλοποιήσω αυτές τις επισκέψεις και θα έρθω και στην Ελλάδα».

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )