Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τον πολιτικό «θάνατο» του Ευκλείδη

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τον πολιτικό «θάνατο» του Ευκλείδη

Χρησιμοποιώντας τη φράση του Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουέιν, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε -μέσω συνεργατών του- πως «οι φήμες για τον πολιτικό θάνατο μου είναι υπερβολικές». Η δήλωση αυτή αποδίδεται από την Εφημερίδα των Συντακτών στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος απάντησε στις φημολογίες αλλά και στην ανακοίνωση της Ν.Δ. για την… «εξαφάνιση» του μετά από τη συμφωνία με το Eurogroup.

Επιμένει η Ν.Δ. να ρωτάει τον κ. Τσακαλώτο για το Eurogroup

Η Ν.Δ. επανήλθε το πρωί στο ίδιο ζήτημα και με αφορμή την δήλωση που αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών, με νέα ανακοίνωση της ρωτάει τον κ. Τσακαλώτο για ποιο λόγο δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό «για το τι συζητήθηκε για τη χώρα μας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας». Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσακαλώτος «θα πρέπει να πάψει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει καλά τα ελληνικά».

Τσακαλώτος: «Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν»

Τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε στο θέμα της συμφωνίας στο Eurogroup στην ομιλία του στη Βουλή, όπου είπε πως «κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν», παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από τις «θριαμβολογίες» του Μαξίμου. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ωστόσο πως «καθαρή δημοσιονομική επίπτωση από τα μέτρα δεν θα υπάρχει» και επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα.

«Ρωγμές» στην διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής;

Την… θριαμβολογία για τη συμφωνία ανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου με άτυπες ανακοινώσεις και όχι ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, ως είθισται. Η απουσία του κ. Τσακαλώτου και η μη δημόσια τοποθέτηση του, για 3 μέρες, για τη συμφωνία με τους εταίρους, που θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, προκαλεί ερωτήματα για το αν ο κ. Τσακαλώτος ταυτίζεται με την επίσημη θέση του Μαξίμου ή διαφοροποιείται από την… θριαμβολογία για το είδος της συμφωνίας (και των μέτρων που θα φέρει). Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος ηγείται της ομάδας των 53 στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το πιο πιθανό είναι το επόμενο διάστημα, που θα αρχίσουν να οριστικοποιούνται και τα νέα μέτρα λιτότητας, να υπάρξουν «ρωγμές» στην διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και σημαντικές διαφοροποιήσεις κεντρικών κυβερνητικών στελεχών. Ενδεικτικό της αμηχανίας που ήδη υπάρχει είναι ότι μαζί με τον κ. Τσακαλώτο «εξαφανίστηκε» και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Τα νέα σκληρά μέτρα θα δοκιμάσουν τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα φέρει σκληρά μέτρα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν σε ελληνικό έδαφος μετα την Καθαρά Δευτέρα, που φθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Τα νέα σκληρά μέτρα που φέρνει η συμφωνία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές θα δοκιμάσουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν πως η κόκκινη γραμμή ξεπεράστηκε και ότι τα αντίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα των μέτρων που θα πέσουν επί δικαίων και αδίκων. Ωστόσο θεωρείται αβέβαιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν ευθέως την πολιτική Τσίπρα και να μη ψηφίσουν τα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή, κάτι που θα προκαλούσε πτώση της κυβέρνησης, την οποία στην πράξη κανένας από την Κ.Ο. δεν θα επιθυμούσε.

Άσχημα μαντάτα από το εξωτερικό

Τα… άσχημα μαντάτα από το εξωτερικό, που φθάνουν τις τελευταίες ώρες, κόβουν τις ελπίδες και τις «αυταπάτες» του Αλέξη Τσίπρα. Οι δηλώσεις Σόιμπλε για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό από το 2018, που ερμηνεύονται ως περικοπές συντάξεων, και οι δηλώσεις Μέρκελ – Λαγκάρντ ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να αρχίσει μετά από το τέλος του προγράμματος και αφού έχουν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, προσγειώνουν απότομα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην σκληρή πραγματικότητα που η ίδια διαμόρφωσε με τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες και την αδυναμία έκφρασης πειστικής πρότασης απέναντι στους δανειστές που επιμένουν σε μια παράλογη λιτότητα. Οι τοποθετήσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων απομακρύνουν επίσης την ελληνική κυβέρνηση από την «αυταπάτη» ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, και κυρίως οι εκλογές στη Γερμανία, θα μπορούσαν να ευνοήσουν την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως, όσο και αν προσπαθήσει να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη με τον επικοινωνιακό μηχανισμό που χρησιμοποιεί, ότι δεν θα «επιβληθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας», η πραγματικότητα θα τον διαψεύσει και πάλι και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική οργή και μεγαλύτερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS