Ο Μαδούρο γιορτάζει την επέτειο του πραξικοπήματος του Τσάβες το 1992

Ο Μαδούρο γιορτάζει την επέτειο του πραξικοπήματος του Τσάβες το 1992

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο γιορτάζει στη Βενεζουέλα την επέτειο από τη συμπλήρωση 25 χρόνων του αποτυχημένου πραξικοπήματος που έκανε ο Ούγο Τσάβες στις 4 Φεβρουαρίου του 1992.

Στη δήλωση του ο Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε πως «25 χρόνια μετά από το πραξικόπημα η μπολιβαριανή επανάσταση παραμένει σταθερή στην υποχρέωση της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της χώρας και τα δικαιώματα του λαού της Βενεζουέλας». Ο Μαδούρο πρόσθεσε: «25 χρόνια μετά, τώρα είναι που έρχεται η επανάσταση».

Εκείνη την ημέρα ο Ούγο Τσάβες επιχείρησε να ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Κάρλος Αντρές Πέρες και να κατακτήσει την εξουσία με τα όπλα. Το πραξικόπημα απέτυχε λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του και ο Τσάβες συνελήφθη και φυλακίστηκε. Ο Τσάβες είχε αναλάβει την ευθύνη του πραξικοπήματος και η δήλωση του στις τηλεοπτικές κάμερες «για την ώρα δεν καταφέραμε να επιτύχουμε τον σκοπό μας» τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή μια περίοδο κατά την οποία τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα στη Βενεζουέλα είχαν απαξιωθεί. Ο Τσάβες έμεινε για μήνες στη φυλακή και αποφυλακίστηκε με αμνηστία. Έξι χρόνια μετά κατέκτησε την εξουσία με δημοκρατικό τρόπο μέσω των εκλογών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Μαδούρο πραγματοποιήθηκαν στα στρατόπεδα Πάεζ, Αράγουα, Μοντάνια και 23 Ιανουαρίου στο Καράκας. Μέσω της κρατικής τηλεόρασης έγινε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εορταστικές εκδηλώσεις.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS