Ο Μαδούρο έκλεισε το CNN στη Βενεζουέλα επειδή «απειλεί τη Δημοκρατία»

Ο Μαδούρο έκλεισε το CNN στη Βενεζουέλα επειδή «απειλεί τη Δημοκρατία»

Του Ιάσονα Πιπίνη |

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αποφάσισε να κλείσει το κανάλι CNN που εκπέμπει στα ισπανικά, στη Βενεζουέλα, επειδή «απειλούσε τη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα». Ο Μαδούρο είχε προαναγγείλει το κλείσιμο του CNN μιλώντας στην εκπομπή του «Τις Κυριακές με τον Μαδούρο», όταν είχε φωνάξει: «Έξω από τη χώρα μας το CNN»!

Η απόφαση βγήκε από το ΕΣΡ της Βενεζουέλας, (CONATEL), που ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού που εκπέμπει στη Βενεζουέλα, επειδή παραβιάζει τον νόμο περί Κοινωνικής Ευθύνης στο Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση (Νόμος Resorte).

«Το CNN απειλεί τη δημοκρατική ομαλότητα»

Η ανακοίνωση της CONATEL αναφέρει: «Αυτή η ποινή επιβάλλεται λόγω του περιεχομένου του προγράμματος που εξέπεμπε το διεθνές ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι με συστηματικό τρόπο. Το καθημερινό πρόγραμμα του βλάπτει και απειλεί απευθείας την ειρήνη και την δημοκρατική ομαλότητα του λαού της Βενεζουέλας».

Το ΕΣΡ της Βενεζουέλας έδωσε εντολή για άμεση διακοπή του προγράμματος του ισπανικού CNN στη χώρα. Το συγκεκριμένο κανάλι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής εκπέμπει διαφορετικό πρόγραμμα από το αγγλόφωνο, στην ισπανική γλώσσα. Το CNN ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο κυρίως στους χειρισμούς του στην οικονομική κρίση αλλά και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε γίνει «ενοχλητικό».

Ο Μαδούρο προανήγγειλε το λουκέτο στο CNN

Ο Νικολάς Μαδούρο σε ομιλία του στην τηλεοπτική του εκπομπή «Οι Κυριακές με τον Μαδούρο», είχε προαναγγείλει το κλείσιμο του καναλιού, λέγοντας: «Αυτό το κανάλι που έρχεται από μακριά θέλω να μη χώνει τη μύτη του στα θέματα μας, το CNN να μείνει μακριά. Θέλω το CNN πολύ μακριά από εδώ. Έξω από εδώ! Τα θέματα της Βενεζουέλας θα τα λύσουμε μόνοι μας».

Πριν από λίγες μέρες το CNN είχε μεταδώσει ένα ρεπορτάζ για ένα κύκλωμα που πουλούσε πλαστά διαβατήρια σε Άραβες έναντι χιλιάδων δολαρίων, στο οποίο –σύμφωνα με το ρεπορτάζ- εμπλέκονταν και στελέχη της κυβέρνησης. Επίσης είχε μεταδώσει εκτενές ρεπορτάζ για τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Ταρέκ ελ Αϊσάμι, ο οποίος κατηγορείται για σχέσεις με τα πανίσχυρα καρτέλ της κοκαϊνης.

Τις τελευταίες ώρες το κανάλι σταδιακά εξαφανίστηκε από τις οθόνες στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Το CNN απάντησε στο κλείσιμο του από την κυβέρνηση με τη φράση: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το δικαίωμα μας στην δημοσιογραφική έρευνα».

Πρόσφατα ένα άλλο ξένο τηλεοπτικό δίκτυο, το κολομβιανό NTN24, επίσης σταμάτησε να εκπέμπει στη Βενεζουέλα, μετά από εντολή του Νικολάς Μαδούρο, επειδή ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση του. Ο Μαδούρο υποστήριζε πως το κανάλι της Βενεζουέλας επιχειρούσε να προχωρήσει σε πραξικόπημα εναντίον του.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS