Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Αϊσάμι και τα καρτέλ της κοκαϊνης

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Αϊσάμι και τα καρτέλ της κοκαϊνης

Του Ιάσονα Πιπίνη |

Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, Ταρέκ ελ Αϊσάμι, λόγω της σχέσης που -κατηγορείται ότι- έχει με πανίσχυρα καρτέλ κοκαϊνης, στην πραγματικότητα δεν ήταν μια έμπνευση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών που παράγεται στην Κολομβία δεν φεύγει από εκεί για την αγορά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά ταξιδεύει μέσω Βενεζουέλας. Σε αυτή τη… δουλειά φαίνεται πως εμπλέκονται αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί που διευκολύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως με ιδιωτικά αεροσκάφη. Στο στόχαστρο των αρμόδιων αμερικανικών Αρχών έχουν μπει δεκάδες πρόσωπα από τη Βενεζουέλα ενώ έχουν δεσμευθεί και τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούν στις ΗΠΑ.

Αϊσάμι: «Άθλιες προκλήσεις των ΗΠΑ»

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω επιβάλλοντας κυρώσεις στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, Ταρέκ ελ Αϊσάμι, τον οποίον κατηγορεί ευθέως και με τον πιο επίσημο τρόπο για εμπλοκή του με πανίσχυρα καρτέλ της κοκαϊνης, τόσο στη Βενεζουέλα, όσο και στην Κολομβία και στο Μεξικό. Η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή και όπως όλα δείχνουν είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στο καθεστώς Μαδούρο.

Ο Ταρέκ ελ Αϊσάμι απάντησε λέγοντας πως πρόκειται για «άθλιες προκλήσεις» της υπερδύναμης και «ιμπεριαλιστική επίθεση». Η κυβέρνηση του Μαδούρο μάλιστα, προχώρησε σε διάβημα εναντίον των ΗΠΑ, τις οποίες κάλεσε… να ζητήσουν συγνώμη.

Ποιες κατηγορίες βαρύνουν τον Αϊσάμι

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ταρέκ ελ Αϊσάμι ότι διευκόλυνε τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από αέρος και θαλάσσης από τη Βενεζουέλα και μάλιστα προσέφερε προστασία στους βαρόνους της κοκαϊνης.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας κατηγορείται ότι «πήρε χρήματα για να διευκολύνει την διακίνηση ναρκωτικών του βαρόνου της κοκαϊνης Walid Makled Garcia». Ο Garcia έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για μια μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς ναρκωτικών στην οποία φέρεται να συμμετείχαν και κυβερνητικά στελέχη της Βενεζουέλας.

«Συνεργάστηκε με το πανίσχυρο καρτέλ της κόκας Los Zetas»

Ο Αϊσάμι κατηγορείται επίσης ότι συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών που κάνει το θρυλικό και πανίσχυρο καρτέλ ναρκωτικών Los Zetas στο Μεξικό, ότι προστάτευε τον Κολομβιανό βαρόνο της κόκας Daniel Barrera Barrera και τον βαρόνο του καρτέλ Guajira, τον Βενεζολάνο Hermagogas Gonzalez Polanco. Οι ΗΠΑ δηλαδή, εμπλέκουν το νούμερο δυο του καθεστώτος της Βενεζουέλας με τα πιο ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική. Το κατηγορητήριο αναφέρει ακόμη πως ο Αϊσάμι έλεγχε αεροπλάνα που απογειώνονταν από μια αεροπορική βάση της Βενεζουέλας, τα οποία μετέφεραν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

«Σε αρκετές περιπτώσεις επέβλεπε αποστολές φορτίων με ναρκωτικά από τη Βενεζουέλα, που είχαν προορισμό το Μεξικό, τις ΗΠΑ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο ίδιος ήταν ο ιδιοκτήτης αυτών των φορτίων», αναφέρει έκθεση των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον Αϊσάμι

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος του Αϊσάμι, που περιλαμβάνουν δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχει στις ΗΠΑ, απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύεται σε αμερικανικές επιχειρήσεις και σε Αμερικανούς πολίτες να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του ή με κάποια επιχείρηση του. Οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει πολλές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τρίτα πρόσωπα για λογαριασμό του Αϊσάμι, και οι οποίες κάνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως του Jose Lopez Bello, που υπόκεινται στις ίδιες κυρώσεις.

Πριν οι ΗΠΑ κατηγορήσουν με επίσημο τρόπο τον Ταρέκ ελ Αϊσάμι, υπήρχαν πληροφορίες για εμπλοκή του στο καρτέλ της κοκαϊνης Cartel de los Soles, στο οποίο είχε εμπλακεί και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του τσαβισμού Διοσδάδο Καβέγιο.

Ποιος είναι ο Ταρέκ ελ Αϊσάμι

Ο Ταρέκ ελ Αϊσάμι είναι 42 χρόνων, πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας Αράγουα και τον Ιανουάριο τοποθετήθηκε από τον Νικολάς Μαδούρο στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ούγο Τσάβες.

Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση) δημιούργησε μια Επιτροπή που θα ερευνήσει την υπόθεση εμπλοκής του αντιπροέδρου της χώρας σε διακίνηση ναρκωτικών και έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να της δώσει στοιχεία. «Ο Μαδούρο είναι προδότης που έχει στην κυβέρνηση του έναν άνθρωπο που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS