Νέο σκηνικό Ιμίων επιδιώκουν Τούρκοι αξιωματικοί

Νέο σκηνικό Ιμίων επιδιώκουν Τούρκοι αξιωματικοί

Ανήμερα της επετείου από την συμπλήρωση 21 χρόνων της κρίσης των Ιμίων οι Τούρκοι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων επέλεξαν να προκαλέσουν μεταβαίνοντας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγού Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του ναυτικού και της αεροπορίας, σε πυραυλάκατο σε κοντινή απόσταση από τις βραχονησίδες Ίμια.

Η πρόκληση σημειώνεται μόλις λίγες μέρες από την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται από τις τουρκικές Αρχές για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.

Το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι η τουρκική πυραυλάκατος συνοδευόταν και από δυο λέμβους με άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας και πως τα σκάφη παρέμειναν στην περιοχή για περίπου 7 λεπτά, σημειώνοντας μάλιστα πως σημειώθηκε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ:

Για το περιστατικό παραβίασης των χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων εξέδωσε ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).
Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους.
Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )