Με πρακτικές Βενεζουέλας οδηγείται σε κλείσιμο η ιστορική εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Με πρακτικές Βενεζουέλας οδηγείται σε κλείσιμο η ιστορική εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Με τον τίτλο «Είμαστε εδώ» και τις φωτογραφίες των δημοσιογράφων της εφημερίδας, κυκλοφορούν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ, που όπως όλα δείχνουν από εδώ και στο εξής δεν θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν ξανά. Στο πρωτοσέλιδο της αναφέρει η εφημερίδα:

«Αν αυτός ο Οργανισμός ενημέρωσης και πολιτισμού στη μακρά ιστορία του επέζησε πολέμων, διχασμών, Εμφυλίου και δικτατοριών το οφείλει εκτός από τους ιδρυτές του και στους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν διαχρονικά σε χαλεπούς και ευτυχείς καιρούς»…

Η «μαδουροποίηση» της πολιτικής οδηγεί σε λουκέτο ΜΜΕ

Η ιστορική εφημερίδα του Χρήστου Λαμπράκη οδηγείται σε κλείσιμο, θυμίζοντας πρακτικές Βενεζουέλας, όπου ο Μαδούρο με έμμεσο τρόπο οδηγεί σε λουκέτο ιστορικές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους, όπως να μπλοκάρει τη διάθεση του δημοσιογραφικού χαρτιού στις εφημερίδες που του ασκούν κριτική, ώστε να μη μπορούν να τυπωθούν αυτες οι εφημερίδες (περίπου 30 εφημερίδες έκλεισαν τα τελευταία 3 χρόνια), αλλά και μέσω δικαστικών διώξεων εναντίον «ενοχλητικών» δημοσιογράφων και εκδοτών. Τον Ιανουάριο του 2017 έκλεισε μια ακόμη ιστορική εφημερίδα στη Βενεζουέλα, η Impulso, που κυκλοφορούσε εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια. Ενώ, τηλεοπτικοί σταθμοί που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση, απαξιώθηκαν από την κυβέρνηση και πουλήθηκαν σε επιχειρηματίες που άλλαξαν την πολιτική γραμμή του μέσου και πλέον στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση του ΔΟΛ το πρόβλημα προκλήθηκε κυρίως λόγω της κακής οικονομικής διαχείρισης των εκδοτών αλλά και λόγω των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, όπως έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Οι συνεχείς επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού εναντίον των Μέσων του συγκεκριμένου ομίλου, στόχο είχαν να απαξιώσουν τα μέσα ενημέρωσης αυτά και σταδιακά να αφανιστούν. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει με νόημα, σε ομάδα εργαζομένων, πριν από λίγες εβδομάδες: «Καλά κάνετε και δεν διαβάζετε εφημερίδες». Η εφημερίδα που κατάφερε να επιζήσει από εμφύλιους και δικτατορίες φαίνεται πως χάνει τη μάχη της επιβίωσης επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Μάσκες

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων:

Αν αυτός ο Οργανισμός ενημέρωσης και πολιτισμού στη μακρά ιστορία του επέζησε πολέμων, διχασμών, Εμφυλίου, και δικτατοριών το οφείλει εκτός από τους ιδρυτές του και στους ανθρώπους που τπν υπηρέτησαν διαχρονικά σε χαλεπούς καιρούς και ευτυχείς καιρούς.

Και τώρα που ο κόμπος σφίγγει απειλητικά, σχεδόν μοιραία, όσοι έχουμε το θλιβερό προνόμιο να βρισκόμαστε αυτές τις ώρες στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ζούμε την ίδια αγωνία, πως θα επιβιώσει το κοινό μας σπίτι κι εμείς μαζί του.

Δυστυχώς φαίνεται πως οι εξελίξεις μας υπερβαίνουν και το τέλος μοιάζει να πλησιάζει. Η αξιοπρέπεια και το επαγγελματικό μας καθήκον όμως επιβάλλουν να σταθούμε όρθιοι ως την ύστατη ώρα. Δεν ξέρουμε πόσο μπορούμε να αντέξουμε χωρίς οξυγόνο αλλά είμαστε αποφασισμένοι, αν πέσουμε, να πέσουμε όρθιοι χωρίς εξευτελισμούς, χωρίς κομισαρίους ή έστω καλοπροαίρετους καθοδηγητές.

Στίγμα

Στο άρθρο του ο Γιώργος Παπαχρήστος αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το ξέρω πως θα τους λείψω. Πολύ. Χθες το βράδυ, όταν ξεκίνησα να γράφω αυτές τις γραμμές, το πρώτο που σκέφτηκα είναι αυτό. Χωρίς την παραμικρή δόση περιαυτολογίας ή αυτοπροβολής -τα αποφεύγω επιμελώς άλλωστε. Αλλά, εξομολογούμαι, ότι κάποια στιγμή ένιωσα μέσα μου κάτι να σπάει. Φαντάστηκα τον Τσίπρα αύριο το πρωί να τηλεφωνεί (επιτέλους…) στον Νίκο τον Παππά και να του απαγγέλλει με θλιμμένη φωνή… Καβάφη: «και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους / οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις»…

Ήμασταν ό,τι χειρότερο για αυτούς, ό,τι χειρότερο έχει γεννήσει η δημοσιογραφία: μοχθηροί, ύπουλοι δολοπλόκοι, ελεεινά καθάρματα, μίσθαρνα όργανα του ντ’όπιου και ξένου κεφαλαίου, ενεργούμενα της παγκόσμιας αντίδρασης, που άλλο στόχο δεν είχαμε στη ζωή παρά το πώς θα υπονομεύσουμε/αναστείλουμε/ναρκοθετήσουμε/ματαιώσουμε το θεόσταλτο έργο της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης. Γιατί τώρα που τελειώνουν όλα και οι άνθρωποι (λογικά θα) έχουν πέσει στη μαύρη.. κατάθλιψη, μπορούμε να το παραδεχτούμε: ναι, δεν είναι αυτοί που αρμενίζουν στραβά, φταίγαμε εμείς, ο γιαλός. Ο στραβός γιαλός».

Θέλουν;

Ο Γιάννης Πρετεντέρης στο άρθρο του με τίτλο «Θέλουν»; αναφέρει μεταξύ άλλων:

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών κ. Ι. Βαλμαντώνη δεν συντρέχει κανένας λόγος ώστε να διασφαλιστεί, μέσα στα περιθώρια που παρέχει ο νόμος, η ομαλή λειτουργία των «ΝΕΩΝ» και των υπολοίπων Μέσων του ΔΟΛ.

Κοινώς: κόψτε το λαιμό σας!

Πράγμα που σημαίνει ότι κατά την απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε κι εγώ να γράφω τα κάτωθι.

Παρά ταύτα, θα τα γράψω όσο επιτρέπεται ακόμη να γράφουμε ελεύθερα σε μια δημοκρατική χώρα.

Διότι, λυπάμαι, αλλά τελικά αυτό είναι το επίδικο.

Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να μην αντιλαμβάνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση τα επιχειρηματικά δεδομένα και τα τραπεζικά συμπαρομαρτούντα είναι θεμέλιο ενός προσχήματος.

Η ουσία βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα.

Διότι αν η μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα, μια μεγάλη κυριακάτικη και τα υπόλοιπα Μέσα ενός δημοσιογραφικού οργανισμού, που σχεδόν ταυτίζεται με την Ιστορία της χώρας, συνεχίσουν να δημοσιεύουν και να δημοσιοποιούν είναι ασφαλώς επιχειρηματικό ζήτημα.

Κυρίως όμως είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε σε εργαζόμενους: «Καλά κάνετε και δεν διαβάζετε εφημερίδες», έχει καταγγελθεί από τους δημοσιογράφους του ΔΟΛ. Τελευταίο επεισόδιο στο θρίλερ με την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας ήταν η τοποθέτηση του κ. Μουλόπουλου στην εφημερίδα, τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να την «σώσει» χειργωγόντας την, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, όπως καταγγέλθηκε από δημοσιογράφους και κόμματα. Το αποτέλεσμα ήταν τον έλεγχο της εφημερίδας να τον πάρουν οι πιστώτριες τράπεζες και η εφημερίδα να οδηγείται σε κλείσιμο. Σοβαρές ευθύνες βεβαίως φέρουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους για να καταφέρουν να συντηρήσουν τα μέσα ενημέρωσης του ιστορικού ομίλου, όπως είναι ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, ο ΒΗΜΑ FM, κλπ.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS