Με μείωση αφορολόγητου και συντάξεων η κυβέρνηση κλείνει τη συμφωνία

Με μείωση αφορολόγητου και συντάξεων η κυβέρνηση κλείνει τη συμφωνία

Με νέα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου και μείωση συντάξεων κλείνει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Μετά το τέλος του Eurogroup το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πως «επήλθε συμφωνία» και πως μετά την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια. Η Ν.Δ. σε ανακοίνωση της υποστηρίζει πως η επιστροφή των θεσμών θα σηματοδοτήσει νέες υποχωρήσεις και επώδυνα μέτρα.

Προκαταβολικά μέτρα για το 2019

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να θεσμοθετήσει προκαταβολικά μέτρα για το 2019, ύψους περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΑΛΦΑ δήλωσε πως «για κάθε μέτρο θα υπάρχει και ένα αντισταθμιστικό μέτρο αντίστοιχα», ενώ κυβερνητικές πηγές επιμένουν να λένε πως δνε θα υπάρξει κανένα νέο μέτρο λιτότητας. Ωστόσο, εκτιμάται πως η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές θα επιφέρει νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους, τα οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «αναγκαία μέτρα» εθνικής ανάγκης, για να μη μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Οι περισσότεροι βουλευτές των Κονοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φαίνονται πρόθυμοι να ψηφίσουν όλα τα μέτρα που ο Αλέξης Τσίπρας και η διαπραγματευτική του ομάδα θα φέρουν στη Βουλή, αφού κανένας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί ρήξη και πρόωρες εκλογές.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου (NON PAPER)

Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Για κοροϊδία της κυβέρνησης αναφορικά με το Eurogroup έκανε λόγο η ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε συμφωνία και όλα παραπέμπονται για το μέλλον.

«Αλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Αλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο το χρόνο της ολοκλήρωσής της. Oλα παραπέμπονται για το μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με τη απόφαση του Eurogroup.

Η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο και σημειώνει πως «σήμερα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει…»

Η ΝΔ λέει επίσης ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης.

«Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια. Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS