Λευτέρης Αυγενάκης | Στην εντατική… ο «μεγάλος ασθενής»

Ως …«μεγάλος ασθενής» έχει χαρακτηριστεί, σε μια αλληγορική μεταφορά της επιτυχημένης ταινίας «ο Άγγλος ασθενής», η Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η χώρα μας, για όγδοη συνεχή χρονιά παραμένει στο νοσοκομείο των οικονομικά ασθενών της ευρωζώνης. Στα τέλη του 2014, ο «μεγάλος Έλληνας ασθενής» είχε παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν σε ικανοποιητικό βαθμό, η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος στις αγορές ήταν εμφανείς στον ορίζοντα. Ο «ασθενής» βρισκόταν ήδη στο στάδιο της ανάρρωσης και ήταν απλά θέμα χρόνου το εξιτήριο, καθώς και η επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας και συνθήκες υγιούς διαβίωσης.

Η περίοδος ανάρρωσης ανακόπηκε με την πρόκληση πρόωρων εκλογών και την διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η «…περήφανη διαπραγμάτευση» και το «…ψευτο-δημοψήφισμα» οδήγησαν τον «ασθενή» διασωληνωμένο στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Η οικονομία οδηγήθηκε στην ασφυξία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το κλείσιμο των τραπεζών και την απουσία ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, η αυξανόμενη φορολογία και η αύξηση του ΦΠΑ στραγγαλίζουν την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον ελεύθερο επαγγελματία, η μείωση μισθών και συντάξεων μειώνει καθημερινά όλο και περισσότερο την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ενώ επιβάλλονται νέοι δυσβάσταχτοι φόροι, εισφορές και περικοπές.

Δυστυχώς, η απραξία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε τη χώρα μας σε ένα ιδιότυπο ρεκόρ: είναι η μοναδική χώρα που στο τέλος του 2019 θα γίνει η χώρα που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της στην Ευρωζώνη ως «ασθενής». Παράλληλα, η παρατεταμένη περίοδος νοσηλείας δημιουργεί δύσκολες συνθήκες ίασης του ασθενούς και ανάρρωσης.

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το μέχρι στιγμής αδιέξοδο ενέχουν πολλούς κινδύνους και είναι ορατός πλέον ο φόβος η χώρα να βρεθεί σε «τεχνητή υποστήριξη» μέχρι τον Ιούλιο. Πληθαίνουν οι φωνές αυτών που ισχυρίζονται ότι ο «ασθενής» βρίσκεται καθ’ οδόν για μια τέταρτη «οικονομική μετάγγιση» το 2018. Μια μετάγγιση που συνεπάγεται νέα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα επανέρχεται, ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη, η συζήτηση για την ανάγκη διεξαγωγής ενός «ακραίου χειρουργείου» περί Grexit που θα επιφέρει έναν «βίαιο ακρωτηριασμό» από την ευρωπαϊκή οικογένεια και σταμάτημα της «μηχανικής υποστήριξης» οδηγώντας τη χώρα σε «ξαφνικό θάνατο» με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ, «για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη.  Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».
Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης. Ο «μεγάλος ασθενής» χρειάζεται «οξυγόνο» για να πάρει βαθιές ανάσες, να βγει από την εντατική και να αναρρώσει ταχέως.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος και να επιστρέψουμε ως ισότιμο, υγιές μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.  Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS