Καθαρή νίκη του Ιγκλέσιας που επανεξελέγη Γ.Γ στους PODEMOS

Καθαρή νίκη του Ιγκλέσιας που επανεξελέγη Γ.Γ στους PODEMOS

Καθαρή νίκη του Πάμπλο Ιγκλέσιας έναντι του εσωκομματικού του αντιπάλου Ινίγο Ερεχόν σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα στις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στο Συνέδριο των PODEMOS στην Ισπανία. Ο Ιγκλέσιας συγκέντρωσε το 89% των ψήφων, ενώ θα ελέγχει το 60% των κομματικών οργάνων. Ο Ιγκλέσιας στην ομιλία του ζήτησε «ενότητα και ταπεινότητα απέναντι στον φασισμό που έρχεται στην Ευρώπη», ενώ επανέλαβε πως χρειάζεται ενότητα και ταπεινότητα για να είναι το κόμμα χρήσιμο στην κοινωνία.

Ο Ιγκλέσιας επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους PODEMOS, το νέο Πολιτικό Συνέδιο του κόμματος θα έχει 37 μέλη που πρόσκεινται στον Πάμπλο Ιγκλέσιας, 23 του Ερεχόν και 2 Αντικαπιταλιστές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που διεξήχθησαν στο Βισταλέγρε, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας του κόμματος.

Στις ψηφοφορίες συμμετείχε περίπου τον 1/3 από το μισό εκατομμύριο μελών που είχαν δικαίωμα ψήφου.
Το σύνθημα “ενότητα, ενότητα” που δονούσε τον χώρο του συνεδρίου των PODEMOS ήταν το στοιχείο που χαρακτήρισε τις διήμερες εργασίες του συνεδρίου.

Κριτική για τις συμμαχίες με την Ενωμένη Αριστερά

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και το νούμερο δυο του κόμματος Ινίγο Ερεχόν στις τοποθετήσεις τους άφησαν προσωρινά στην άκρη τις διαφορές τους, απέφυγαν τις επιθέσεις και μίλησαν για την ανάγκη ενότητας, αν και στα βλέμματα τους όταν συναντήθηκαν υπήρχε εμφανής ψυχρότητα. Ο Ερεχόν έχει κατηγορήσει τον Ιγκλέσιας ότι το κόμμα ακολούθησε λάθος πολιτική και στρατηγικές συμμαχίες, με την Ενωμένη Αριστερά, που οδήγησαν σε ήττα του κόμματος στις τελευταίες εκλογές και έχει ζητήσει το κόμμα να ακολουθήσει μια πιο κεντρώα κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο Ιγκλέσιας είχε δηλώσει πως ακόμη και αν επανεκλεγόταν Γενικός Γραμματέας ήταν αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη θέση του στην περίπτωση που δεν θα έλεγχε απόλυτα όλα τα όργανα του κόμματος.

Στην πολιτική φθορά του κόμματος των PODEMOS φαίνεται πως συνέβαλε επίσης η στενή πολιτική και οικονομική σχέση που είχε το κόμμα με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, αλλά και η ταύτιση των PODEMOS με τον ΣΥΡΙΖΑ και την διακυβέρνηση του συμμάχου τους Αλέξη Τσίπρα.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS