Τα Κούλουμα με τους θεσμούς, τα νέα μέτρα και το χαμένο Eurogroup

Τα Κούλουμα με τους θεσμούς, τα νέα μέτρα και το χαμένο Eurogroup

«Η διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας πέτυχε γιατί κατάφερε να κάνει τους θεσμούς να δώσουν και όχι μόνο να πάρουν, όπως έκαναν μέχρι σήμερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως όσον αφορά στους στόχους «είναι παραδεκτό από όλους ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και ότι η οικονομία ανακάμπτει σταθερά».

Κούλουμα με τους θεσμούς

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας αναμένονται στην Αθήνα οι Ντέλια Βελκουλέκσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), για να συνεχιστούν οι διαπραγμετεύσεις σε ελληνικό έδαφος.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη Τρίτη και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα για μια εβδομάδα.

«Κανένα καθαρό νέο μέτρο»;

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει την θέση της ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, δηλαδή όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών ότι δεν θα ληφθεί κανένα “καθαρό νέο μέτρο”. Όταν όμως, αρχίσουν να οριστικοποιούνται μαζί με τους θεσμούς τα νέα επώδυνα μέτρα, τα οποία θα κληθεί να νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα και τις αντιδράσεις στελεχών της, που θεωρούν ότι ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή.

Μέτρα 3,6 δις ευρώ

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, πρώτο ορόσημο είναι αυτο του Eurogroup της 20ης Μαρτίου το οποίο θεωρείται (απο πλευράς θεσμών) σχεδόν χαμένο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι εξ αποστάσεως ζυμώσεις συνεχίζονται όπως και οι επαφές με την ελληνική πλευρά. Το κεντρικό σημείο της διαπραγμάτεηυσης αυτής θα είναι το νέο πακέτο των 2,7 – 3,6 δισεκατομμυρίων (4,5 δις ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ), αλλά και των ισοδυνάμων τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο αν διασφαλιστεί ότι η Ελλ΄δα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

ΔΝΤ: Άμεσες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

Τα μηνύματα πάντως που έρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Το ΔΝΤ, μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ζητήσει να γίνουν άμεσες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, που θα φέρουν μειώσεις στις συντάξεις και χαμηλότερα πλεονάσματα.
Σύμφωνα με το mignatiou.com, κατά την παραμονή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα θα αναζητηθεί κοινό έδαφος με την ελληνική κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό του 2018, για το κενό του 2019, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο μέτωπο της φορολογίας και του ασφαλιστικού, αλλά και για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS