Κώστας Ζαχαριάδης: «Μπορούμε να πάμε στη λύση του κόφτη αν χρειαστεί»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Μπορούμε να πάμε στη λύση του κόφτη αν χρειαστεί»

Συνέντευξη στην Αμαλία Κολονέλου |

Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί ο λεγόμενος «κόφτης» αν αυτό χρειαστεί, αφήνει ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, στη συνέντευξη που έδωσε στο periódico.gr. «Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση ακόμη και από τους κακοπροαίρετους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπορούμε να πάμε σε μια τέτοια λύση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζαχαριάδης πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης «με αμοιβαίες υποχωρήσεις» όπως λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Ζαχαριάδης δεν διστάζει να κάνει και αυτοκριτική, λέγοντας πως το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε «πιο πολύ με το θέλω παρά με το μπορώ», ενώ στα αρνητικά της διετούς διακυβέρνησης αναφέρει ότι τα μεσαία στρώματα εξακολουθούν να «συμπιέζονται». Στα θετικά της διακυβέρνησης αναφέρεται μεταξύ άλλων στα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων ανθρώπων που εντάχθηκαν στο δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης, όπως λέει.

Στην ερώτηση για το αν σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης αφήνει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν με τον τρόπο που θα θέλαμε νομίζω ότι τα πάντα θα πρέπει να τα συζητήσουμε συλλογικά». Ο κ. Ζαχαριάδης πάντως, τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα κεφάλαιο για την ελληνική και την διεθνή Αριστερά.

Η τρίτη αξιολόγηση και το ενδεχόμενο εφαρμογής του «κόφτη»

Κύριε Ζαχαριάδη πολλά ακούγονται και γράφονται για την έκβαση της αξιολόγησης. Τι θα γίνει τελικά;

Δεν έχω μαντικές ιδιότητες, σας λέω την προσπάθεια που κάνουμε και την στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς θέλουμε το ταχύτερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, είναι σημαντικές οι ημερομηνίες και η συνεδρίαση του Euroworking group στις 13 Φεβρουαρίου και η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, αρκεί όλοι οι μετέχοντες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να αποδεχθούν ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο. Και αυτό κατά τη γνώμη μας μπορεί να επιτευχθεί και τώρα άμεσα με τη διαδικασία των αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν, κατά τη δική μας γνώμη, τη διαδικασία του νομικού πολιτισμού και της συνταγματικής νομιμότητας στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μόνο μια θέση που την έχει εκφράσει η δική μας κυβέρνηση, ακόμη και ηγέτες που πρόσκεινται στο συντηρητικό χώρο, όπως για παράδειγμα οι κύριοι Ραχόι και Αναστασιάδης, στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών του Νότου στη Λισαβόνα, σε κοινό ανακοινωθέν υπογράφουν αυτή την αναγκαιότητα.

Νομίζω ότι αυτή τη γραμμή που την έχουν πολλοί Ευρωπαίοι, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα ήταν να την υιοθετούσε και η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση στην Ελλάδα και να μη περιμένει κάποιο στραβοπάτημα ή κάποιο στραγγαλισμό.

Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις στις οποίες αναφερθήκατε, σημαίνουν προφανώς νέα μέτρα.

Εμείς έχουμε παρουσιάσει μια διαδικασία συμβιβαστική, έναν μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, αυτό που λαϊκά λέμε «κόφτη», ο οποίος μπορεί να είναι και πιο εξειδικευμένος. Κατά τη γνώμη μας και τη γνώμη των περισσοτέρων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί κάτι τέτοιο. Αλλά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση ακόμη και από τους κακοπροαίρετους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπορούμε να πάμε σε μια τέτοια λύση.

Σε κάθε περίπτωση, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Τσίπρα, στον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή υπουργό κ. Χουλιαράκη, οι οποίοι εκτιμώ ότι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και πρέπει όλες και όλοι να τους υποστηρίξουμε –τουλάχιστον μιλάω αναφορικά με το κόμμα μου τον ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου να φέρουν σε πέρας αυτή την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση.

Σε περίπτωση που χρειαστούν νέα μέτρα, θα δεχόσασταν, όπως έχει γραφτεί, μείωση του αφορολόγητου ή περικοπή συντάξεων, να γίνει δηλαδή αυτή η «θυσία» για να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο;

Δεν μετέχω στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και δεν θέλω να σχολιάσω φήμες ή δημοσιεύματα, πολλές φορές μπορεί να απηχούν την πραγματικότητα, πολλές φορές όμως υποκαθιστούν την πραγματικότητα για να δημιουργήσουν όρους και προϋποθέσεις και να χτιστεί μια νέα πραγματικότητα.

Σας λέω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους κυρίους Τσίπρα, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις και όρια χρειάζεται ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει το 2017 τη θετική μακρο οικονομική πορεία του 2016 και να έχουμε και κάτι σημαντικό: Κάποια από αυτά τα επιτεύγματα που έχουμε στη μακρο οικονομία να αρχίσουν να περνάνε στην καθημερινότητα του πολίτη. Εκεί είναι το κρίσιμο σημείο.

Εκλογές το 2019

Να γίνουν υποχωρήσεις για να μη πάμε σε εκλογές δηλαδή.

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες και κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι του 2019. Σε κάθε περίπτωση μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, διότι τέταρτο πρόγραμμα φαίνεται να λέγεται πως δεν θέλει κανένας στην Ελλάδα, για εμάς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές, και νομίζω δεν το θέλουν και οι δανειστές στο εξωτερικό.

Οι όποιες υποχωρήσεις γίνουν και αν γίνουν δεν θα γίνουν για να μη πάμε σε εκλογές διότι δεν πάμε σε εκλογές. Οι όποιες υποχωρήσεις γίνουν θα γίνουν προκειμένου να μην υπάρξουν περεταίρω χρονοκαθυστερήσεις οι οποίες επιβαρύνουν τη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θέτουν τη χώρα σε απόσταση από θετικές ειδήσεις. Όπως για παράδειγμα η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η εμπιστοσύνη σε επενδυτές από τις αγορές, οι οποίοι προς το παρόν βλέπουν την Ελλάδα με μια επιφυλακτικότητα, αλλά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα τη βλέπουν με πιο καθαρή οπτική και μια σειρά από τέτοιες διαδικασίες.

Τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ

Πως κρίνετε τα 2 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε πολλά ζητήματα κάναμε θετικά βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά σημεία που δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε και νομίζω ότι αυτή είναι η δουλειά μας για τα δύο επόμενα χρόνια μέχρι τις εκλογές, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι και η προετοιμασία του κόμματος μας για μια νέα εκλογική νίκη στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2019, ώστε όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, που είναι ο βασικός στόχος αυτής της κυβερνητικής περιόδου, αλλά να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όρους και προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να ανακάμψει με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

Στις επιτυχίες θα ήθελα να βάλω τα ζητήματα της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικής προστασίας, που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι άνθρωποι μπήκαν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, 500 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης με διάφορες μορφές επιδοτήσεων, υπάρχουν σημαντικές διαδικασίες για παράδειγμα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τα σχολεία ξεκίνησαν με καθηγητές και βιβλία, στον χώρο της υγείας γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να ανατραπεί το καθεστώς των προηγούμενων ετών.

Τα μεσαία στρώματα «συμπιέζονται»

Τα σημεία που δεν τα καταφέραμε τόσο καλά και θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής είναι ότι συμπιέζονται ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα τα οποία έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος την περίοδο της κρίσης, αυτή την τελευταία περίοδο και στην προσπάθεια μας να εξέλθουμε από αυτή. Δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ακόμη τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας συνολικής αναδιάταξης στο δημόσιο που θα μπορέσει να το φέρει πιο κοντά στον πολίτη, πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα με λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά νομίζω σιγά σιγά θα γίνουν. Νομίζω έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα ποτά, στα τσιγάρα, στα πετρελαιοειδή, αλλά θα ήθελα να είχαμε κάνει πολύ μεγαλύτερα βήματα. Όπως για παράδειγμα και με τις υποθέσεις που ελέγχονται από τις διάφορες λίστες, όπως Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ίδια η πραγματικότητα μας θέτει πιο ψηλά τον πήχη καθημερινά για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών.

«Αυτοκριτική για όσα δεν πετύχαμε»

Πριν αναλάβετε την εξουσία είχατε υποσχεθεί πολλά σε πάρα πολλούς. Τι απαντάτε σε εκείνους τους ανθρώπους που πίστεψαν στην υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων;

Αναγνωρίζουμε, και αυτό νομίζω κρίθηκε και στις δεύτερες εκλογές, ότι στη διαδικασία των εκλογών στις 25 Γενάρη, λειτουργούσαμε πιο πολύ με το θέλω παρά με το μπορώ. Εμείς ήμασταν και είμαστε ανοικτοί να κάνουμε μια ειλικρινή αυτοκριτική για εκείνη την περίοδο. Όχι όμως με την έννοια του αυτομαστιγώματος, όχι με την έννοια της συγνώμης ή της μεταμέλειας σε ένα πολιτικό σκηνικό και ένα κατεστημένο που έχει, αν όχι την απόλυτη, την συντριπτική ευθύνη για το πώς έφθασε η Ελλάδα στο 2010, για το πώς στην παραλάβαμε εμείς στις 25 Γενάρη του 2015.

Νομίζω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε, αντιλαμβάνονται περισσότερο από εμάς την απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και εφαρμοσμένης πολιτικής και θα εκτιμήσουν στο τέλος αυτής της διαδρομής την προσπάθεια που έγινε, παρά την απόσταση από τις αρχικές διακηρύξεις.

Δεν συμφωνώ όμως με το γεγονός ότι πολλές φορές ξεχνάμε ότι η εντολή με την οποία κυβερνάμε αυτή τη στιγμή δεν είναι από τις 25 Γενάρη του 2015. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 έγιναν εκλογές, τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από 7% διαφορά και οι πολίτες γνώριζαν ότι είχαμε υπογράψει ένα σκληρό, δύσκολο, στραγγαλιστικό τρίτο μνημόνιο και ότι θα πορευτούμε τουλάχιστον μέχρι το 2018 όπως προβλέπει το μνημόνιο σε στενούς δημοσιονομικούς διαδρόμους.

Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να κάνουμε δράσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες έξω από το μνημόνιο, για παράδειγμα ανασυγκρότηση στο χώρο της παιδείας, υγείας και άλλα πράγματα που σας ανέφερα προηγουμένως, ώστε να δώσουμε ανάσες οξυγόνου στην πονεμένη ελληνική κοινωνία. Αυτό να μη το ξεχνάμε.

Θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

Όταν γίνουν οι εκλογές, είτε το 2019 που λέτε εσείς, είτε νωρίτερα, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δείχνουν τουλάχιστον σήμερα οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες βέβαια μπορεί να ανατραπούν. Αν όμως όντως όταν γίνουν οι εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ τις χάσει, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα και πως θα αντιμετωπιζόταν αυτό;

Κοιτάξτε, η εύκολη απάντηση για μένα είναι να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κλπ. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Δεν μπορώ βέβαια να κάνω πρόβλεψη, η εκτίμηση μου είναι ότι μαζί με την ανάκαμψη της χώρας θα υπάρξει και δημοσκοπική ανάκαμψη και αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν με τον τρόπο που θα θέλαμε νομίζω ότι τα πάντα θα πρέπει να τα συζητήσουμε συλλογικά.

Αλλά θέλω να πω ιδίως για τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ένα κεφάλαιο, όχι μόνο για την ελληνική Αριστερά αλλά και για την ευρωπαϊκή Αριστερά και σημείο αναφοράς για τους αριστερούς, τους προοδευτικούς και τους δημοκράτες πολίτες σε όλο τον κόσμο. Από τη στιγμή που από την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το μεγάλο άλμα, έγινε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια κυβέρνηση έχουν υπάρξει θετικές αλλαγές και σε πολλά αριστερά κόμματα της Ευρώπης αλλά και πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αρχίζουν να βλέπουν και προς τα αριστερά. Η εκτίμηση μου είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός για πολλά, πολλά χρόνια, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια και κεφάλαιο για την προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την Ευρώπη.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS