Ιάσων Πιπίνης | Τα «μυστικά» ταξίδια του πρωθυπουργού

Η L’Oreal και η Rothschil επιβεβαίωσαν τις συναντήσεις που το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε ότι είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντας τις όμως «ιδιωτικές». Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για το περιεχόμενο τους. Το Μαξίμου πάντως, για να αντικρούσει τις κατηγορίες της Ν.Δ., που είπε ότι επρόκειτο για ταξίδι αναψυχής, υποστήριξε (μέσω NON PAPER) ότι οι Γάλλοι ετοιμάζουν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας και αυτές τις επενδύσεις συζήτησε μαζί τους ο πρωθυπουργός στο σύντομο ταξίδι στο Παρίσι, το οποίο πάντως δεν είχε ανακοινωθεί.

Για ποιο λόγο οι συναντήσεις αυτές που γίνονται στο εξωτερικό, και έχουν να κάνουν με επενδύσεις στη χώρα μας, χαρακτηρίζονται «ιδιωτικές» και δεν ανακοινώνονται, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω. Εξ όσων γνωρίζω, οι ξένες επενδύσεις που γίνονται σε μια χώρα δεν είναι ιδιωτική υπόθεση αλλά υπόθεση που σχετίζεται με το δημόσιο συμφέρον. Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε η κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από τη Λισαβόνα, μετέβη και στο Παρίσι για να συζητήσει μια μεγάλη επένδυση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όμως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στελέχη της κυβέρνησης του μας έχουν συνηθίσει σε «μυστικά» ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά και σε «μυστικές» συναντήσεις όπου συζητούνται… μεγάλες επενδύσεις. Οι οποίες βέβαια, τελικά δεν τις βλέπουμε να έρχονται ποτέ.

Όπως η «πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον» που υποστήριξε ότι κόμισε τον περασμένο Οκτώβριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος στη διαχείριση offshore εταιρειών, Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος, όπως είχα αποκαλύψει σε ρεπορτάζ μου στον «Ελεύθερο Τύπο», εθεάθη να βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου με κάζουαλ περιβολή, κρατώντας στα χέρια του μια σκουπιδοσακούλα, την ημέρα συζήτησης στη Βουλή για την διαπλοκή.

Ο ίδιος ο κ. Αρτεμίου σε δήλωση του με αφορμή τη δημοσιοποίηση της συνάντησης που είχε στο Μαξίμου, υποστήριξε πως «γίνονται προσπάθειες υπονόμευσης διαδικασιών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα». Συνεπώς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι εκείνη η μεγάλη επένδυση ακυρώθηκε λόγω της δημοσιοποίησης της επίσκεψης του στο Μαξίμου.

Λίγο μετά βέβαια, σε άλλο ρεπορτάζ μου αποκάλυψα ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Αρτεμίου συζητούσε «επενδύσεις» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία, είχε συνοδεύσει τον Νίκο Παππά στο Καράκας για την «διερεύνηση αγοράς αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας», όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκείνη η… μεγάλη «επένδυση» όμως, φαίνεται πως ναυάγησε.

Φαντάζομαι πως και αυτή τη φορά οι μεγάλες επενδύσεις των Γάλλων στην Ελλάδα, που φέρεται να συζήτησε μαζί τους ο Αλέξης Τσίπρας σε ιδιωτική συνάντηση (που δεν δημοσιοποιήθηκε) είναι πιθανό να έχουν την ίδια κατάληξη. Θα ναυαγήσουν και εκείνες, προφανώς εξαιτίας της δημοσιοποίησης που έτυχαν.

Κορυφαία πολιτική πηγή της Βενεζουέλας μου αποκάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο καιρό πριν κατακτήσει την εξουσία, φέρεται να είχε πραγματοποιήσει και άλλο «μυστικό» ταξίδι, αυτή τη φορά στη Μόσχα. Εκεί επρόκειτο να συναντήσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επισκεπτόταν τη Ρωσία. Τελικά, για κάποιο λόγο, όπως με ενημέρωσε η ίδια πηγή, ο Μαδούρο δεν πήγε ο ίδιος στο ραντεβού και έστειλε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του για να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Τι συζήτησαν σε εκείνη τη συνάντηση δεν το μάθαμε ποτέ, πολύ απλά γιατί όπως και αρκετές ακόμη συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και στενών συνεργατών του, που σχετίζονται με «επενδύσεις» δεν δημοσιοποιούνται.

Προφανώς επρόκειτο και αυτή για μια «ιδιωτική συνάντηση» που δεν μας αφορά…

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS