Η ΜΚΟ REMAR από την Αργεντινή στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια

Η ΜΚΟ REMAR από την Αργεντινή στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια

Αποστολή στη ΛΕΣΒΟ:

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση με τις δεκάδες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 2 χρόνια όξυνσης της προσφυγικής κρίσης, να γίνουν καταγγελίες για αυθαίρετη δράση ορισμένων «ύποπτων» ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου και να διατυπωθούν ερωτήματα για την χρηματοδότηση τους, για να κινητοποιηθεί τελικά η κυβέρνηση και να επιχειρήσει να βάλει μια τάξη στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Δημιουργείται «Μητρώο ΜΚΟ»

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει επίσημη καταγραφή των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς και δημιουργεί το λεγόμενο «Μητρώο ΜΚΟ». Για να μπορεί μια ΜΚΟ δηλαδή να διεκδικεί συμμετοχή σε κρατικά προγράμματα αλλά και να έχει πρόσβαση στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων θα πρέπει να εγγραφεί σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται με νόμιμο τρόπο.

Η Μπελέν Ερέδια από την οργάνωση REMAR με τον συντάκτη του periódico.gr Ιάσονα Πιπίνη

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ουσιαστική καταγραφή των ΜΚΟ που έχουν πρόσβαση στα Κέντρα Φιλοξενίας αλλά και που υποδέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων στα παράλια των νησιών του Αιγαίου, κυρίως στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και στην Κω. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 80 ΜΚΟ (ορισμένες από τις οποίες χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια) έδρασαν τους τελευταίους μήνες στα νησιά αυτά, χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

«Στη Λέσβο δραστηριοποιήθηκαν δεκάδες ΜΚΟ. Αυτή τη στιγμή όμως οι ΜΚΟ που παραμένουν και δραστηριοποιούνται στο νησί είναι πλέον λίγες. Το προηγούμενο διάστημα γινόταν μια καταγραφή τους στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, η οποία όμως ήταν εθελοντική. Εμείς πηγαίναμε και βρίσκαμε αυτές τις ΜΚΟ και τους λέγαμε ότι είναι υποχρέωση τους να καταγραφούν. Υποθέτω ότι κάποιες δεν καταγράφηκαν ποτέ», δηλώνει στο periódico.gr ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Η Νατάσα Λέιβα από την οργάνωση REMAR με τον συντάκτη του periódico.gr Ιάσονα Πιπίνη

Ποια είναι η REMAR από την Αργεντινή

Στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου συναντήσαμε τους εθελοντές της ΜΚΟ REMAR, που ήρθαν από την Αργεντινή και δραστηριοποιούνται εδώ και αρκετούς μήνες στη Λέσβο. Τα μέλη της οργάνωσης έχουν σταθερή βάση τόσο στη Μόρια όσο και στο Καρα Τεπέ.

«Εμείς δεν κερδίζουμε τίποτα, θέλουμε μόνο να βοηθήσουμε τον κόσμο», δηλώνει στο periódico.gr η Νατάσα Λέιβα από την Αργεντινή, μέλος της ΜΚΟ REMAR. Η συγκεκριμένη οργάνωση δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον Μιγέλ Ντίας στην Ισπανία και αυτή τη στιγμή έχει ένα δίκτυο σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου. Ο Ντίας είναι ο επικεφαλής της προτεσταντικής εκκλησίας «Σώμα του Χριστού» (Cuerpo de Cristo). Ουσιαστικά πρόκειται για μια οργάνωση που επιπλέον έχει και θρησκευτικό και οικονομικό χαρακτήρα. Σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής οργανώσεις της REMAR έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της πάντως, η REMAR εδώ και περίπου 30 χρόνια προσφέρει σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει έντονη παρουσία στις δομές προσφύγων στην Ελλάδα, όπως στη Λέσβο αλλά και στη Μαλακάσα, ενώ πέρυσι είχε δραστηριοποιηθεί και στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά.

Τα μέλη της οργάνωσης REMAR στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου

Δεν έχει καταγραφεί η REMAR

Όπως διευκρίνισε στο periódico.gr πηγή από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, 6 διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις έχουν ενεργά συμβόλαια με το υπουργείο για να δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια, μεταξύ των οποίων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι Γιατροί του Κόσμου, και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Όχι όμως η REMAR. Ωστόσο, κάποιες από τις οργανώσεις που έχουν ενεργά συμβόλαια μπορούν να συνεργάζονται και με άλλες οργανώσεις, και να συμμετέχουν και εκείνες στις δράσεις στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, όπως η Save the Children που συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η Μπελέν Ερέδια είναι από την Αργεντινή. Την συναντήσαμε και εκείνη στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου. Όπως μας είπε, προηγουμένως στην Ιταλία σε άλλη αποστολή της ΜΚΟ REMAR. Στη Μόρια εργάζεται εδώ και περίπου έναν μήνα, κυρίως στη διανομή φαγητού.

«Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Ο κόσμος λέει ότι εδώ δεν ζει καλά, αλλά από την άλλη πλευρά η δουλειά που γίνεται από εμάς για αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ καλή και πραγματικά αυτό είναι κάτι που το εκτιμούν ιδιαίτερα. Ελπίζουμε η διαδικασία των συνεντεύξεων για την παροχή ασύλου και άλλες παρόμοιες διαδικασίες να επιταχυνθούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει» δηλώνει στο periódico.gr η Μπελέν Ερέδια.

«Οι συνθήκες (στη Μόρια) είναι δύσκολες, το διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε. Είναι κάτι σκληρό. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε τι βαθμό συμμετέχει το Κράτος για τη στήριξη αυτής της δομής αλλά θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο» υποστηρίζει η Νατάσα Λέιβα από την ΜΚΟ REMAR.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Πιπίνης

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )