Η κυβέρνηση γράφει τη λίστα με τα νέα μέτρα που απαιτούν οι θεσμοί

Η κυβέρνηση γράφει τη λίστα με τα νέα μέτρα που απαιτούν οι θεσμοί

Την ώρα που οι εκπρόσωποι των θεσμών διαμορφώνουν τη λίστα με τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας που η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει για να κλείσει η αξιολόγηση, το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδεται σε επικοινωνιακή επίθεση για να παρουσιάσει τα νέα επώδυνα μέτρα ως «μεταρρυθμίσεις» και να πείσει ότι τα λεγόμενα «αντίμετρα» θα μειώσουν τις επιπτώσεις. Όπως αποδεικνύεται, το ζήτημα με τα «αντίμετρα» δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά τους δανειστές, απλά χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζει.

Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες της κυβέρνησης περιορίζονται κυρίως στο επικοινωνιακό παιχνίδι, για να μειώσει τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που σύντομα θα κληθούν να ψηφίσουν όλα τα νέα μέτρα λιτότητας που θα συμφωνηθούν. Την ίδια στιγμή πάντως, ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φέρνει 4ο μνημόνιο και τονίζει ότι τα μέτρα αυτά δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Μέτρα 3,6 δις ευρω απαιτούν οι δανειστές

Οι συναντήσεις των θεσμών με τα μέλη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζονται και αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ακόμη, αφού τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Οι δανειστές επιμένουν σε μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκαλέσουν νέα οικονομική «αφαίμαξη» στους πολίτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν διαφωνίες ως προς ορισμένες ελληνικές προτάσεις, ενώ για ορισμένες άλλες είχαν θετική άποψη.
Ανώνυμη κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, καταλογίζοντας στο ΔΝΤ ότι δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά από τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων).

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τα επώδυνα μέτρα που αναμένεται να συμφωνηθούν. «Στην ουσία η Κυβέρνηση φέρνει το 4ο μνημόνιο από το παράθυρο, το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ. Όταν υπάρχουν μέτρα που ξεπερνούν τον ορίζοντα υλοποίησης του προγράμματος, όταν δεσμεύεται η χώρα, ναι, στο μυαλό μου αυτό είναι ένα πρόσθετο μνημόνιο», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές είναι διαρκές, όμως είπε ότι οι εκλογές δεν συνδέονται με την αξιολόγηση η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα.

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Θα έχουμε πρόσθετα μέτρα μείωσης αφορολογήτου και μείωσης συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας φορτώνει το λογαριασμό στους πολίτες. Δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να φέρει επενδύσεις. Στην ουσία φέρνει το 4ο Μνημόνιο από το παράθυρο» επεσήμανε.

Το ταξίδι στο Βερολίνο

Αναφερόμενος στις κατηγορίες του Πρωθυπουργού εναντίον του ότι επέδειξε αντεθνική στάση κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να το λέει αυτό ο κ. Τσίπρας, «ο ίδιος που πριν από δύο χρόνια έλεγε ότι θα στείλει επιστολή και δεν θα τηρήσει τις εθνικές δεσμεύσεις και όταν έλεγε ότι δεν θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να κατηγορεί εμένα για αντεθνική στάση. Εγώ στο Βερολίνο είπα ότι πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για Grexit, διεκδκίκησα την ένταξη της χώρας στοπ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και παρουσίασα το δικό μας σχέδιο για την ελληνική οικονομία».

Αλέξης Τσίπρας: Εφικτή η τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup του Μαρτίου

«Βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων είναι απολύτως εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup και εργαζόμαστε σκληρά ώστε μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. O πρωθυπουργός της Μάλτας είπε ότι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους ενώ σήμερα βλέπει με χαρά ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της κάνοντας σημαντική πρόοδο. Πολλοί συνάδελφοι στην Ευρώπη συμμερίζονται την άποψη ότι με τη σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να γίνουν τα πράγματα σωστά. είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε επίσης ότι οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως είναι η ανεργία και η συρρίκνωση εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, Όπως σημείωσε, απειλούνται οι κοινές αξίες μας από την άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και ανασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει, εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς, και σε μία πολιτική εξαιρέσεων από το κοινωνικό κεκτημένο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δεδομένη η μείωση του αφορολογήτου

Σύμφωνα με το capital.gr, σίγουρες φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους και μόνο πιθανές ελαφρύνσεις φέρνει η εκκολαπτόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Στο οικονομικό επιτελείο και τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» ακονίζουν τα μαχαίρια για το αφορολόγητο όριο και τη νέα μείωση εισοδημάτων των φορολογουμένων, ενώ ετοιμάζουν ως αντίβαρο και πιθανές ελαφρύνσεις αν και εφόσον υπερκαλυφθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος.

Το βασικό μέτρο στο οποίο, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της για το αντίθετο, υποχωρεί η κυβέρνηση είναι η μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί εμμέσως σε αφορολόγητο όριο. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου είναι δεδομένη και πιθανότατα θα γίνει από το 2018, ενώ τα αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης της φορολογίας θα είναι υπό την αίρεση της υπερκάλυψης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS