Η επιστροφή των θεσμών «παγώνει» τις θριαμβολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Η επιστροφή των θεσμών «παγώνει» τις θριαμβολογίες του ΣΥΡΙΖΑ

Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης έχουν από σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα, για να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα λιτότητας.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε με τους δανειστές νέα επώδυνα μέτρα που αναμένεται να επιβαρύνουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, που ήδη έχουν επιβαρυνθεί μέχρι σήμερα από την πολιτική λιτότητας. Τα μέτρα αυτά θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Οι δανειστές έχουν ήδη προϊδεάσει την ελληνική πλευρά για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο αφορολόγητο.

Προσπάθεια να πειστεί η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τα μέτρα

Μετά από την ανάπαυλα του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, η κυβέρνηση μπαίνει σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης, αφού οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα περίπου μια εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει οι δυο πλευρές να έρθουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το είδος των μέτρων λιτότητας που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που την Καθαρά Δευτέρα βρισκόταν για ξεκούραση στην Αίγινα μαζί με τον Παύλο Πολάκη, καλείται από σήμερα να διαχειριστεί αφενός μεν την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αφετέρου δε να πείσει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να δεχθούν χωρίς γκρίνια τα μέτρα λιτότητας που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των βουλευτών έχει αντιληφθεί πλέον ότι η δήθεν αρχική υπόσχεση για «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας», λόγω των αντισταθμιστικών, πάει… περίπατο. Τα νέα μέτρα που φέρνει η διαπραγμάτευση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο και στις δημοσκοπήσεις.

Το πρόγραμμα των θεσμών στην Αθήνα

Στις 10:30 το πρωί οι εκπρόσωποι των θεσμών συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στις 12 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με βασικό θέμα τη ΔΕΗ. Στις 8 το βράδυ θα ακολουθήσει μια κρίσιμη συνάντηση με υπουργούς της κυβέρνησης, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Γιώργος Χουλιαράκης, με αντικείμενο το θέμα του δημοσιονομικού κενού και η νομοθέτηση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Στο τραπέζι και το θέμα των τραπεζών

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το «νέο» στην διαπραγμάτευση αυτή την φορά είναι ότι το Δ.Ν.Τ – με την ανοχή αν όχι την συμβολή – της ΕΚΤ είναι ότι θα βάλει στην ατζέντα και πάλι το θέμα των τραπεζών ζητώντας επιπλέον κεφαλαιακές διασφαλίσεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ τα χρήματα αυτά υπάρχουν (έχουν περισσέψει από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) και θα πρέπει να κινητοποιηθούν για την διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Η πίεση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέες επιπλέον τριβές καθώς τα κεφάλαια αυτά έχουν μείνει στην άκρη για να χρησιμοποιηθούν από τον ESM για το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το 2018 (εάν βέβαια παραμένει ανοικτό τότε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους).

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS