Η ελληνική παιδεία και η… ελληνάρικη

Η ελληνική παιδεία και η… ελληνάρικη

Ζητάμε από τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας να λάβουν την ελληνική παιδεία…

Μην ανησυχείτε, την έχουν λάβει…

Όχι όμως την ελληνική αλλά την… ελληνάρικη παιδεία.

Αυτή που δεν μαθαίνεται στα σχολεία αλλά στο δρόμο, στα κανάλια, στα καφέ, στις υπηρεσίες. Ακόμα και οι τουρίστες όταν έρχονται ξέρουν να ξεχωρίζουν και να λένε «έλα στην Ελλάδα είμαστε….στην ελευθερία…εδώ όλα επιτρέπονται» και κάποιοι το θεωρούν μαγκιά και κάτι ιδιαίτερο. Όχι, είναι ξεφτίλα να σε ξεφτιλίζουν.

«Έπιτέλους μπορώ να καπνίζω μέσα» είναι η κλασική ατάκα τουρίστα.. ούτε λόγος να σκεφτεί να ρωτήσει.. όπως και να βάλει τέρμα την μουσική στα μέσα μεταφοράς, στο σπίτι κτλ…Γιατί η απάντηση θα είναι » Έλα μωρέ στη Ελλάδα είμαστε.. Οι κανόνες υπάρχουν για να σπάνε»… Και το δικαίωμα αυτό το δώσαμε εμείς οι ίδιοι…

Κάποτε είχαμε μια καθηγήτρια από χώρα αυστηρή(!)… και στην ερώτηση αν κάνει ιδιαίτερα ξαφνιάστηκε και λέει » Ε, όχι αφού δουλεύω σε φροντιστήριο, δεν είναι σωστό». Χρειάστηκαν να περάσουν λίγοι μήνες για να κάνει και τα δύο και να πληρώνεται αδρά.

Και φτάνουμε στην υπέρτατη ελληνική φιλοσοφία… Όχι αυτή των αρχαίων αλλά των σύγχρονων Ελλήνων. «Θέλω να δω τον Διευθυντή».
Ναι, ναι, ναι η απόλυτη απαίτηση. Το ξέρουν όλοι… Έχεις πρόβλημα; Ζήτα να μιλήσεις με τον διευθυντή, τον Προϊστάμενο, τον Βουλευτή, τον Υπουργό.

Γιατί;

Επειδή για να έχουν και να συνεχίσουν να έχουν τη θέση αυτή, οφείλουν να σε εξυπηρετούν σε ό,τι ζητήσεις.

«Μου πήραν την σειρά, να κατεβεί ο διευθυντής να τους πει να με εξυπηρετήσουν» ζητά επίμονα μια κυρία. Στην απάντηση δεν είναι εδώ, απαντά με θράσος «Πάρτε τον τηλέφωνο να έρθει».

Ε όχι κουκλίτσα μου… και εδώ να ήταν δεν θα του το ζητούσα.

«Εγω μιλάω μόνο με υψηλόβαθμους» λέει ένας κύριος.

Λυπάμαι, απαντάς, δεν έχω γαλόνια, άρα δεν θα εξυπηρετηθείς.

Φυσικά όλα αυτά και πολλά άλλα περιστατικά δεν πρέπει να μας προκαλούν απορία. Όταν ο Έλληνας για το πιο απλό πράγμα απαιτεί (όχι απλώς ζητά) ακόμα και από Υπουργό -γιατί θεωρεί ότι του χρωστά- να του βρει ας πούμε που πέρασε η κόρη του, η οποία λογικά έχει κωδικούς για να το κάνει μόνη της, τότε μην απορεί πως έφτασε η χώρα αυτή στο χάλι του που περιγράφεται με την φράση «ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει»… Αν και απαγορεύεται το κάπνισμα…

Αυτή είναι η… ελληνάρικη παιδεία, την ψεκάζουμε παντού και κάποιοι είναι και υπερήφανοι για αυτό.

Γιατί έτσι έχουν και η ίδιοι την ελευθερία να βιάζουν την κοινή λογική.

Μην θυμώνετε όμως όταν βλέπετε τους ξένους επισκέπτες να κάνουν τα ίδια…

Εμείς τους τα μάθαμε… Φθάσαμε στο σημείο το «πας μη Έλλην βάρβαρος» να γίνει «πας ευρισκόμενος εις την Ελλάδαν, βάρβαρος».

Αλ.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS