Χαράλαμπος Αθανασίου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ελέγξει την Δικαιοσύνη»

Χαράλαμπος Αθανασίου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ελέγξει την Δικαιοσύνη»

Συνέντευξη στον Ιάσονα Πιπίνη

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, για το θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης αλλά και για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ασκεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο periódico.gr.

Ο κ. Αθανασίου κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη στη χώρα, ενώ υποστηρίζει ότι για αυτό τον σκοπό χρησιμοποίησε και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την οποία χαρακτηρίζει «μακρύ χέρι της κυβέρνησης». Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, δεν διστάζει να πει ότι «τέτοιες βουτιές στην επετηρίδα δεν τόλμησε ποτέ να κάνει ούτε η δικτατορία». Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο θέμα της προσφυγικής κρίσης έχει διαμορφώσει στη Μόρια «συνθήκες απαράδεκτες για την ανθρώπινη υπόσταση», ενώ αναφέρεται και στο πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνέντευξη του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου έγινε στο πολιτικό του γραφείο στη Μυτιλήνη.

 

Ποιά είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης;

Επειδή υπάρχει παραπληροφόρηση από την πλευρά της κυβέρνησης, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά του πρόσφυγα από τον μετανάστη. Πρόσφυγας είναι εκείνος που εγκαταλείπει τη χώρα του γιατί υπάρχει μια σύρραξη και διώκεται για αυτή, ή διώκεται για τις θρησκευτικές ή πολιτικές του πεποιθήσεις, ή για τον χρώμα του δέρματος του, ή τις εθνικές καταβολές του. Εκείνος φεύγει κυρίως για να γλυτώσει τη ζωή του.

Ο μετανάστης είναι εκείνος που επιζητεί για εκείνον και για την οικογένεια του ένα καλύτερο αύριο. Δεν σημαίνει ότι κάθε ένας που εγκαταλείπει την πατρίδα του είναι πρόσφυγας. Πρέπει να μπει στη διαδικασία ασύλου και αν του χορηγηθεί το άσυλο τότε βεβαίως αποκτά την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Εδώ όμως τα έχουμε ισοπεδώσει όλα. Κάθε ένας που ερχόταν από το εξωτερικό από τη γείτονα Τουρκία εθεωρείτο πρόσφυγας. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει αρχίσει από το 2012. Είχε ενταθεί πολύ το 2014. Τότε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. υπήρχε μια επιτήρηση των συνόρων και όσοι φιλοδοξούσαν να έρθουν στη χώρα μας, έβλεπαν ότι γινόταν αποτροπή και αυτό διαδιδόταν. Έτσι δεν έχαναν και τα χρήματα που έδιναν στους διακινητές Τούρκους για να έρθουν στην Ελλάδα. Συνεπώς δεν είχαμε τη ροή που είχαμε το 2015.

Τι έγινε μετά;

Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το δόγμα των ανοικτών συνόρων που είχε καλλιεργηθεί υπήρξε μια ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών στη χώρα μας με τα δυσμενή αποτελέσματα που βλέπουμε και τις επιπτώσεις που είχαμε στην οικονομία και στον τουρισμό.

Ποιες είναι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή στη Μόρια;

Στη Μόρια οι συνθήκες είναι επιεικώς απαράδεκτες. Οι συνθήκες παραμένουν απαράδεκτες για την ανθρώπινη υπόσταση. Υπάρχει ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης και για αυτό η Πολιτεία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία παρότι είχε τεράστια χρηματικά ποσά από την Ε.Ε. και δεν ξέρουμε ακόμη που έχουν πάει, και από την άλλη πλευρά υπάρχει το ζήτημα ότι καταστρέφεται η πατρίδα μας. Είναι δυο διαφορετικά ζητήματα.

Οι ΜΚΟ δρουν ανεξέλεγκτα. Έχω πει ότι πρέπει να υπάρξει καταγραφή και έλεγχος. Οικονομικός: Από πού προέρχονται τα χρήματα τους. Δημοσιονομικός: Που πάνε τα χρήματα τους. Φορολογικός: Αν φορολογούνται τα χρήματα τους εκει που τα δίνουν. Η κυβέρνηση αρνείται επίμονα παρά τις πιέσεις μας και τις ερωτήσεις μας. Υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τη δράση των ΜΚΟ.

Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Να πάμε στο θέμα της Δικαιοσύνης. Θεωρείτε ότι υπήρξε προσπάθεια από την κυβέρνηση να ελέγξει τη Δικαιοσύνη;

Για να ελέγξεις τον κρατικό μηχανισμό σε ευρεία έννοια δεν χρειάζεσαι να κατεβάσεις τανκς ή να κάνεις ένα πραξικόπημα. Αρκεί να ελέγξεις τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. Αυτό επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βλέπουμε αυτό σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου.

Σε ότι αφορά στη Δικαιοσύνη, ήταν σαφέστατη η προσπάθεια η οποία έγινε ιδιαίτερα όχι τόσο από τον κ. Παρασκευόπουλο, όσο από τον αναπληρωτή υπουργό για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που αποτελεί κυβερνητική γραμμή για την παρέμβαση και την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, με τις επιλογές που έκανε στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, όσον αφορά τους προέδρους και αντιπροέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων αλλά και βέβαια την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τέτοιες βουτιές στην επετηρίδα δεν τόλμησε ποτέ να κάνει ούτε η δικτατορία!

Να φανταστείτε ότι πέρυσι παρελήφθησαν στα τρία δικαστικά σώματα 47 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Τέτοια βουτιά δεν έγινε ποτέ ξανά για να επιλεγούν αρεστοί στην κυβέρνηση και να μπορέσει, ή μάλλον νόμιζε ότι έτσι θα μπορέσει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη.

Δεν τα κατάφερε όμως. Το ΣτΕ στο θέμα του νόμου Παππά, όπως είδατε, τον έκρινε αντισυνταγματικό και αυτό ήταν ένα πρώτο «χτύπημα» στην κυβέρνηση.

Τελευταία η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου προσπάθησε να επιμηκυνθεί ο χρόνος παραμονής στο Σώμα των ανωτέρων δικαστικών λειτουργών, που είναι το 67ο και να πάει στο 70ο έτος. Αντέδρασε όμως ο νομικός κόσμος, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι δικηγορικοί σύλλογοι και τα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστών και βεβαίως οι πανεπιστημιακοί και έτσι προς το παρόν φαίνεται πως απετράπη αυτό.

Έληξε αυτό το θέμα πιστεύετε;

Ακούω ότι τώρα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία φέρεται εντελώς αντισυνταγματικά, κατά παράβαση του Συντάγματος, θέλει να συγκαλέσει ξανά την Ολομέλεια, ενώ απετράπη η πρώτη σύγκληση.

Η εκτίμηση σας είναι δηλαδή ότι η κ. Θάνου έχει πάρει κάποιου είδους «κατεύθυνση» από την κυβέρνηση;

Ακούστε, έχει κατεύθυνση από την κυβέρνηση αλλά προσωπικά νομίζω ότι σκέφτεται εντελώς αντιθεσμικά και προς ίδιον όφελος. Διότι η πρώτη που θα ωφεληθεί θα είναι εκείνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις οποίες κάνει η κυβέρνηση με «μακρύ χέρι» την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Πολλοί λένε ότι άτυπα έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους». Εκτιμάτε ότι μπορεί τελικά να προκληθούν πρόωρες εκλογές;

Η ευχέρεια ανήκει στον πρωθυπουργό. Όλα εξαρτώνται από την αξιολόγηση. Από το περιεχόμενο της αξιολόγησης. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πιστεύω ότι ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ξέρει τι θα γίνει.

Δηλαδή αν οι όροι που θα θέσουν οι δανειστές θα τον ευνοούν, κατά κάποιο τρόπο, νομίζω ότι θα τις αποφύγει. Αν όμως δεν τον ευνοούν είναι πολύ πιθανό να κάνει μια «ηρωική έξοδο», να πει δηλαδή στο λαό ότι «ξέρετε εγώ δεν θέλω να πάρω σκληρά μέτρα που θα πλήξουν τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις», που τις έχει πλήξει βέβαια με το τρίτο μνημόνιο, και να κάνει δυο κινήσεις. Ή να πάει κατ’ ευθείαν σε εκλογές ή να πάει σε ένα δημοψήφισμα που θα έχει το ερώτημα: «Να πάρω μέτρα ή όχι», αλλά στην ουσία θα υποκρύπτεται η έξοδος από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Αυτή είναι μια προσωπική μου εκτίμηση.

Ποια είναι η προοπτική που έχει η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος πολιτικός, ο οποίος έχει όνειρο να πάει τη χώρα δυο βήματα μπροστά, έχει ένα καλό ότι δεν υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν είναι πραγματοποιήσιμα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος πολιτικός στη χώρα που μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, τον εμπιστεύονται. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι η διακυβέρνηση της χώρας θα είναι δύσκολη, αλλά με μετριοπάθεια, με σοβαρή δουλειά και υπομονή θα μπορέσουμε να αλλάξουμε πολλά και να πετύχουμε.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS