Για μίζες 80 εκ. δολαρίων κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος του Περού Τολέδο

Για μίζες 80 εκ. δολαρίων κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος του Περού Τολέδο

Η μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία της Βραζιλίας Odebrecht φέρεται να έδωσε μίζα 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρώην πρόεδρο του Περού Αλεχάνδρο Τολέδο (2001- 2006).

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Περού, το Υπουργείο Επικρατείας της χώρας έφθασε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από καταθέσεις και έρευνες σε τράπεζες στον Παναμά, στην Κόστα Ρίκα και στις ΗΠΑ. Οι μίζες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ξεκίνησαν να δίνονται στα τέλη της θητείας του Τολέδο και συνεχίστηκαν μέχρι το 2008 όταν τον είχε διαδεχθεί στην προεδρία ο Άλαν Γκαρσία. Η Odebrecht κατάφερε με τις μίζες να εξασφαλίσει την κατασκευή του έργου Αυτοκινητόδρομος Interoceánica του Νότου που συνδέει το Περού με τη Βραζιλία.

Αυτό το έργο είχε μπει εδώ και χρόνια στο μικροσκόπιο των Αρχών, αφού υπήρχαν βάσιμες υποψίες και πληροφορίες ότι δόθηκαν μίζες. Ο προϋπολογισμός του έργου είχε φθάσει τα 800 εκατομμύρια δολάρια αλλά τελικά έφθασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Τολέδο

Η Εισαγγελία του Περού διέταξε να γίνει έρευνα στο σπίτι του πρώην προέδρου της χώρας Αλεχάνδρο Τολέδο. Αναμένεται μάλιστα να εκδοθεί και ένταλμα σύλληψης εναντίον του Τολέδο, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι μαζί με τη σύζυγο του Ελιάνε Καρπ. Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε μια φωτογραφία του ζεύγους να ποζάρει χαμογελαστό μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου. Ο Αλεχάνδρο Τολέδο πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η εφημερίδαComercio de Lima αρνήθηκε πως πήρε χρήματα από την βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευών. Ο Τολέδο είχε διαδεχθεί στην εξουσία τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος εξέπεσε μετά από μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς.

Με πληροφορίες από: El Pais, Comercio de Lima.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS