Προσπάθεια στο Eurogroup για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών

Προσπάθεια στο Eurogroup για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών

Προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, καταβάλλεται τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια «για μια απόφαση όσον αφορά στις παραμέτρους που είναι απαραίτητες για να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια». Αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup.

Με το βλέμμα στραμένο στις Βρυξέλλες η Αθήνα ετοιμάζεται να δεχθεί όλα τα μέτρα που θα απαιτήσουν οι δανειστές για να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση και να αποφύγει τα χειρότερα σενάρια, δηλαδή επανάληψη του «καλοκαιριού του 2015». Στη συνεδρίαση του Eurogroup η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, ωστόσο ευελπιστεί πως θα γίνει ένα πρώτο θετικό βήμα και μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί να νομοθετήσει νέα σκληρά μέτρα , όπως η μείωση του αφορολόγητου, που θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα βάρη στα μεσαία και χαμηλά στρώματα, γεγονός που θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ωστόσο, ότι τους επόμενους μήνες με στοχευμένες δράσεις και «αντισταθμιστικά» μέτρα θα καταφέρει να μειώσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να πάρει τη ρεβάνς στις δημοσκοπήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφύγει τις εκλογές

Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία και να προχωρήσει σε προώρες εκλογές, (τουλάχιστον για το 2017) τις οποίες γνωρίζει ότι θα τις χάσει, και για αυτό τον λόγο θα δεχθεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που θα προκύψουν μετά από τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσιάζοντας τα «εθνική ανάγκη». Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και σχεδόν όλα τα μέλη της Κ.Ο. του ομάδας, που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν όποια μέτρα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, προκειμένου να αποφύγουν τη ρήξη και τις κάλπες. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν οι τοποθετήσεις στελεχών, όπως του Νίκου Φίλη, ο οποίος θέτει προς επανεξέταση τη συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛ.

Τα δυο σενάρια για τη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με την Καθημερινή, για την διαπραγμάτευση διαγράφονται πλέον δύο σενάρια, ένα «καλό» με συμφωνία τον Απρίλιο κι ένα «κακό» με παράταση της αβεβαιότητας ώς τον Ιούνιο και συμφωνία υπό την πίεση των άδειων ταμείων.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες ημέρες, η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ συμφώνησαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για το χρέος έως το 2018. Σύμφωνα με το Spiegel μάλιστα, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι πλήρης, δηλαδή και με δάνειο έως 5 δισ. ευρώ. Μπορεί το ποσό να είναι συμβολικό, όμως, είναι αρκετό προκειμένου να αποφύγει η καγκελάριος νέες αντιδράσεις και προβλήματα κατά την προεκλογική περίοδο. Οι δύο κυρίες θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Βερολίνο, ενώ με την κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση και ο κ. Γιούνκερ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανησυχεί πως η συμφωνία μεταξύ των πιστωτών, με τρόπο που διευκολύνει πολιτικά το Βερολίνο, δηλαδή χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις στο χρέος, θα ενισχύσει τις πιέσεις προς την Αθήνα. «Εμείς έχουμε κάνει παραχωρήσεις σε επίπεδα που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, πολιτικά», λέει στέλεχος της κυβέρνησης. Παρ’ όλες τις παραχωρήσεις, όμως, η διαπραγμάτευση την Παρασκευή έδειχνε να έχει κολλήσει, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Οι θεσμοί περιμένουν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί το πλαίσιο των απαιτήσεών τους. Μόνο αφού γίνει αυτό, στη συνέχεια θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα προκειμένου να κλείσουν οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι ούτε τόσο τεχνικές ούτε τόσο λεπτομέρειες.

Πρόκειται για θέματα όπως το ακριβές ποσό των δημοσιονομικών μέτρων που θα κληθεί να προνομοθετήσει η κυβέρνηση, το ύψος του νέου αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα περικοπεί σε κάθε περίπτωση, το μείγμα των «γλυκαντικών», δηλαδή των ελαφρύνσεων, που θα προνομοθετηθούν επίσης κ.ά. Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια τελευταία διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο με τους θεσμούς, αντίστοιχη με εκείνη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, και στην οποία συμμετείχαν οι κ. Τσακαλώτος, Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν, Κερέ (ΕΚΤ) κ.ά. Ωστόσο, έως το βράδυ της Παρασκευής η επιδίωξη της Αθήνας για μια τηλεδιάσκεψη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν είχε ακόμη ικανοποιηθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, στο καλό σενάριο, η κυβέρνηση αποδέχεται στο αυριανό Eurogroup τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι δίνουν το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, είτε αυτή είτε την επόμενη εβδομάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι πιθανή στο Eurogroup τον Απρίλιο.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS