Επισκεφθήκαμε την έκθεση για την Ελλάδα του Ογδόντα

Επισκεφθήκαμε την έκθεση για την Ελλάδα του Ογδόντα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Επισκεφθήκαμε την έκθεση για την Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη.

Η δεκαετία του 80 που άλλαξε (;) την χώρα…

Κάποια πράγματα τα βλέπουμε να επαναλαμβάνονται, να παραμένουν ίδια, κάποια πάλι, ευτυχώς άλλαξαν.

Οι γονείς εξηγούσαν στα μικρά παιδιά, άλλοι αναφωνούσαν με νοσταλγία, άλλοι σχολίαζαν την πολιτική… Ή μάλλον τους πολιτικούς.

Αν και από την διαφήμιση που έγινε για την έκθεση οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες, εν τούτοις είναι μια έκθεση που αναμφίβολα δίνει ένα στίγμα.

Κατά γενική ομολογία ήθελε λίγο… κιτς παραπάνω και περισσότερο υλικό από την καθημερινότητα εκείνης της εποχής. Δόθηκε περισσότερη βαρύτητα στην πολιτική κατάσταση αλλά και στην (πολιτική κυρίως) βία εκείνης της περιόδου.

Από τότε έγιναν μεγάλες αλλαγές σε θέματα νοοτροπίας, ταμπού, όπως ο πολιτικός γάμος, οι αμβλώσεις, η ομοφυλοφιλία, η ισότητα των φίλων. Κατά τα άλλα, πολλά άλλα σου θυμίζουν πρόσφατα γεγονότα. Εμπρησμοί, τρομοκρατία, η δολοφονία ενός 15χρονου από την αστυνομία…

Πολύ επίκαιρη η ατάκα του Ανδρέα Παπανδρέου: «Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε», αλλά και του Αντώνη Τρίτση: «Αν το δηλώσεις θα το σώσεις (το σπίτι)».

Διαδικασίες που ξεκίνησαν τότε και ολοκληρώθηκαν σήμερα ή δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Όπως το Κέντρο Πολιτισμού που ολοκληρώθηκε από το Ίδρυμα Νιάρχος.

Ακόμη και τότε η ανεργία ήταν το αντικείμενο εκλογικού σλόγκαν.

Ο τοίχος στον οποίον οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν τι σημαίνει για αυτούς η δεκαετία του ’80 νομίζω αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο εκείνη την περίοδο. Χαμογελάς γιατί η κάθε… ατάκα όλο και κάτι σου θυμίζει. Πράγματα που έγραφες στα θρανία, ατάκες όπως «Κούλα πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος», το στυλ ντυσίματος και τόσα άλλα της καθημερινότητας.

Σχεδόν όλοι όμως κοντοστέκονται στη μακέτα με το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί από όπου έβγαινες και μύριζες… την Αθήνα! Το θέμα της μακέτας βέβαια δεν είναι το ίδιο το αεροδρόμιο αλλά μια σκηνή που έμεινε χαραγμένη σε όλους.

Το χαρακτηριστικό και ιστορικό «νεύμα» του Ανδρέα.

Αλ.

 

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS