Δημήτρης Τσιόδρας | Ο βουλευτής ως εκπρόσωπος των πολιτών

Το φαινόμενο μεταγραφών βουλευτών εν μέσω κοινοβουλευτικής περιόδου, απαξιώνει την πολιτική.

Οι βουλευτές εκπροσωπούν πολίτες οι οποίοι τους ψήφισαν στις εκλογές για να είναι η φωνή τους στη Βουλή. Οφείλουν λοιπόν να τιμούν την εντολή που έχουν λάβει σεβόμενοι τους ψηφοφόρους.

Αν το κόμμα με το ψηφοδέλτιο του οποίου εξελέγησαν αθετήσει τις υποσχέσεις του απέναντί τους, τότε ο βουλευτής είναι υπόλογος απέναντί τους και πιθανόν να πει ότι “εγώ άλλα σας είπα, δεν μπορώ πλέον να σας εκπροσωπώ”.
Αν πχ έλεγε θα σας δώσουμε 13η σύνταξη, θα ανεβάσουμε το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και ψηφίζει τα αντίθετα, τότε έχει προδώσει την εντολή.

Αν δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, δεν μπορεί να πει “η έδρα είναι δική μου και την κάνω ότι θέλω”. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να ψηφίζει Ποτάμι και να βλέπει ότι η ψήφος του στη συνέχεια αθροίζεται στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ. Τότε νιώθει εξαπατημένος. Αν το Ποτάμι έχει αποστεί από τις θέσεις του, τότε μπορεί ο βουλευτής να πάει στους ψηφοφόρους και να πει ότι “το κόμμα δεν μου επιτρέπει να τηρήσω αυτά που σας είπα προεκλογικά για να με ψηφίσετε”.

Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοιες περιπτώσεις, αλλά με καθαρά προσωπικούς υπολογισμούς στη βάση “που θα ξαναβγώ βουλευτής”. Αν ένα οποιοδήποτε στέλεχος πιστεύει ότι δεν το εκφράζει πλέον ένα κόμμα, μπορεί να κάνει όποιες επιλογές κρίνει. Δεν είναι το ίδιο με τον βουλευτή. Αυτός εκπροσωπεί πολίτες. Έχει δέσμευση απέναντί τους.

Στις επόμενες εκλογές μπορεί να κατέβει με όποιο κόμμα νομίζει. Να ζητήσει την ψήφο των πολιτών κι εκείνοι να κρίνουν αν θέλουν να τους εκπροσωπεί ή όχι. Από τη στιγμή που θα τον επιλέξουν έχει “συμβόλαιο μαζί τους”.

Αν οι βουλευτές πιστεύουν ότι οι πολίτες τους είναι χρήσιμοι μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν καρέκλα και μισθό, μην απορούν που όλο και περισσότεροι απέχουν από τις εκλογές και γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS