Αντιμέτωπη με την επιβολή διεθνών κυρώσεων είναι και πάλι η Βενεζουέλα

Αντιμέτωπη με την επιβολή διεθνών κυρώσεων είναι και πάλι η Βενεζουέλα

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών επαναφέρει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Βενεζουέλα, λόγω της αυταρχικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δείξει έμπρακτα ότι στηρίζει αυτή την επιλογή.

ΗΠΑ: Η Βενεζουέλα να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους

Το Κονγκρέσο των ΗΠΑ σε συνεδρίαση της εξέφρασε την «βαθειά ανησυχία για την σημερινή πολιτική , οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα» και ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων». Το ψήφισμα του Κονγκρέσου έγινε δεκτό με ενθουσιασμό τόσο από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, όσο και από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει την λεγόμενη Δημοκρατική Χάρτα, με την οποία θα επιβάλονταν κυρώσεις στη Βενεζουέλα. Στόχος είναι να υπάρξει διεθνής πίεση προς το καθεστώς Μαδούρο για να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Αυτη τη στιγμή γίνονται και πάλι προσπάθειες για να εφαρμοστούν αυτές οι κυρώσεις, που προβλέπουν διακοπή της χώρας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και ουσιαστικά οδηγει τη χώρα που δεν σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα σε διεθνή απομόνωση.

Η μοναδική κυβέρνηση που στηρίζει τον Μαδούρο είναι η Νικαράγουα

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση), Χούλιο Μπόρχες, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή η μεγάλη κρίση που διέρχεται η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε πρόβλημα για όλη τη Λατινική Αμερική και πως η μοναδική κυβέρνηση που εξακολουθεί να στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο είναι της Νικαράγουα.

«Χρειάζεται να υπάρχουν εκλογές, να υπάρχει σεβασμός στο Σύνταγμα, να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό πλέον το λέμε ομόφωνα. Πια δεν είναι μια ομάδα χωρών, είναι κοινή στάση. Η μοναδική χώρα που στηρίζει τη Βενεζουέλα είναι η Νικαράγουα και ο Μαδούρο θέλει να στηρίξει το μοντέλο της Νικαράγουα». υποστήριξε ο κ. Μπόρχες.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγρο έχει δηλώσει σε συνέντευξη του πως ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση στη Βενεζουέλα είναι η διεξαγωγή «ελεύθερων εκλογών».

Εκτός πάντως, από την κυβέρνηση της Νικαράγουα, η μοναδική ευρωπαϊκή κυβέρνηση που εξακολουθεί να στηρίζει το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS