Απάντηση στις προειδοποιήσεις της Τουρκίας για τους «8» δίνει το Μαξίμου

Απάντηση στις προειδοποιήσεις της Τουρκίας για τους «8» δίνει το Μαξίμου

Τον σεβασμό των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και την «αδιαμφισβήτητη αρχή της διάκρισης των εξουσιών» υπογράμμισε το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις και τις απειλές της Άγκυρας μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας» αναφέρει σε σχόλιό του για την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει.

«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

ΝΔ: Να εγκαταλείψει τις απειλές η Τουρκία

Να εγκαταλείψει την οδό των απειλών προς την Ελλάδα, καλεί την Τουρκία ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει πως η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, μετά την άρνηση της Ελλάδας να επιστρέψει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στο έδαφός της.

Σχετικά, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει στη δήλωσή του πως «η Τουρκία διαπράττει σοβαρό λάθος, μετατρέποντας ένα ζήτημα λειτουργίας του κράτους δικαίου σε πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής».
«Ο δρόμος των απειλών προς την Ελλάδα, προς μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα, επειδή η Δικαιοσύνη της – όπως όφειλε – σεβάστηκε το εθνικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, είναι δρόμος ολισθηρός και επικίνδυνος» σημειώνει ο τομεάρχης της ΝΔ και παρατηρεί, πως όσο πιο γρήγορα εγκαταλείψει τον δρόμο αυτό η Άγκυρα, «τόσο καλύτερα για τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Τόσο καλύτερα για τις σχέσεις της με την Ευρώπη».

«Τα προβλήματα της περιοχής μας είναι πολλά. Δεν θα λυθούν με απειλές, αλλά με διάλογο και συνεννόηση στη βάση του Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» καταλήγει στη δήλωσή του ο τομεάρχης της ΝΔ.

print

Σχόλια αναγνωστών

comments

TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )